Unaprijediće poslovanje u sektoru turizma
Foto: Ilustracija

Nacrtom zakona

Unaprijediće poslovanje u sektoru turizma

Nacrtom zakona o turizmu i ugostiteljstvu uređuju se uslovi za unapređenje poslovanja u sektoru turizma kao jednom od razvojnih prioriteta u ukupnoj privredi, ocijenila je predstavnica Ministarstva održivog razvoja i turizma Olivera Brajović.

Ona je na okruglom stolu o Nacrtu zakona o turizmu i ugostiteljstvu, održanom u utorak u Podgorici, kazala da se predloženim dokumentom uređuju i uslovi za kvalitetnije obavljanje turističke i ugostiteljske djelatnosti.

Okrugli sto su organizovali Ministarstvo održivog razvoja i turizma i Zajednica opština Crne Gore, kako bi zainteresovanim predstavnicima organa lokalnih uprava, turističko-ugostiteljske privrede, naučnih institucija, poslovnih udruženja, civilnog sektora, nevladinih organizacija i preduzetnika iz opština središnjeg regiona omogućili da daju doprinos u koncipiranju zakonskih odredbi.

Najveći dio novih odredbi u Nacrtu zakona odnose se usklađivanje sa novom evropskom direktivom, zbog značajnih promjena na tržištu usluga putovanja nastalih usljed primjene interneta kao najvažnijeg savremenog sredstva tržišne komunikacije.

“Na taj način, veliki broj raznovrsnih usluga putovanja koje se nude i prodaju turistima van okvira paket-aranžmana, nalazi se u „sivoj“ zoni poslovanja, prvenstveno zbog njihove neadekvatne pokrivenosti odredbama stare direktive”, precizira se u saopštenju.

Imajući u vidu takvo stanje, pristupilo se unapređenju zakonskog okvira poslovanja turističkih agencija obezbjeđujući ujedno i kvalitetniju pravnu sigurnost i zaštitu turista, odnosno putnika kao potrošača njihovih usluga.

Razlozi za donošenje novog zakona su i minimiziranje nejasnoća upućujućih zakonskih normi u odnosu na druge propise i to za usluge u nautičkom turizmu, drumskom saobraćaju i po pitanju bezbjednosti hrane.

Novi zakon treba da obezbijedi i preciznije definisanje odredbi koje se odnose na zaštitu od buke od elektroakustičkih i akustičkih uređaja iz ugostiteljskih objekata, kao i postupak kategorizacije, uz jasnije preciziranje podjele nadležnosti između inspekcijskih službi u zavisnosti od predmeta kontrole sa osnovnim ciljem efikasnijeg suzbijanja poslovanja u “sivoj zoni".

Javna rasprava o Nacrtu zakona o turizmu i ugostiteljstvu traje do 16. februara.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.