Ovu biljku možete gajiti u saksiji: Koristi se za lice, tijelo, kosu...
Ilustracija

Ovu biljku možete gajiti u saksiji: Koristi se za lice, tijelo, kosu...

Riječ je o aloja veri, a do gela ćete lako da dođete. Nožem isjecite list pri dnu, operite ga, presjecite po dužini i kašikom izvadite gel.

Ovaj čudotvorni gel sadrži aktivne sastojke koji ga čine blagotvornim i ljekovitim. Vitamini (A, C, E i B) usporavaju starenje kože i ublažavaju bore.

Enzimi pomažu kod upalnih procesa, šećeri hrane kožu i njeguju je. Kad nanesete gel, on stvara zaštitni sloj na koži i omogućava joj da zadrži vlažnost. Možete da ga koristite samostalno ili u kombinaciji sa drugim sastojcima.

Njeguje lice

Ako vas mrzi da pravite masku, lice možete da namažete gelom aloja vere i ostavite sat vremena. Posle toga isperite mlakom, pa hladnom vodom. Ako imate vremena, napravite jednostavnu masku za lice od gela, jogurta i izrendanog krastavca. Pomiješajte jednake količine sastojaka, nanesite na lice i posle dvadeset minuta isperite. Stavljajte je redovno, dva puta nedjeljno, savjetuje zena.blic.rs.

Vitamin C u gelu ublažava hiperpigmentacije na koži, što se odnosi i na ožiljke. Vitamin E kožu čini mekšom i zateže je.

Vole ga i stopala

Idealan je i za njegu stopala, a osim što obezbeđuje hidrataciju, riješiće vas i neprijatnog mirisa. Napravite masku od gela i nekoliko kapi ulja od čajnog drveta koje ubija bakterije, nanesite na stopala preko noći, ujutru isperite i uživajte.

Može i na kosu

Aloja vera sadrži pektin koji smanjuje pojavu peruti. Iscjeđeni gel umutite da dobijete tečnu smjesu i nanesite na kožu glave i kosu. Ostavite da djeluje preko noći, pa ujutru isperite.

Istrljajte cijelo tijelo

Isjecite dio lista dužine ćetiri do pet centimetara, prepolovite ga, pa dok pijete kafu ili gledate omiljeni film, trljajte noge i ruke unutrašnjom stranom lista na kojoj je gel. Koža tijela će da se preporodi.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.