Bivši papa bolestan, razbolio se nakon posjete bratu u Njemačkoj
Papa Benedikt XVI

Bivši papa bolestan, razbolio se nakon posjete bratu u Njemačkoj

Bivši papa Benedikt XVI ozbiljno se razbolio nakon posjete bolesnom bratu u Njemačkoj u junu, prenijeli su danas njemački mediji.

Prema pisanju njemačkog lista Pašauer Noje Prese, Benedikt (93) pati od stanja koje karakterišu osip na licu i povremeni bolovi, navodi list pozivajući se na njegovog biografa Petera Zevalda.

"Prema Zevaldu, penzionisani papa je vrlo slab", navodi se u izvještaju i dodaje da po biografu njegov mozak dobro radi, ali da mu je glas jedva čujan u ovom trenutku.

Zevald je posjetio papu u Vatikanu kako bi mu predao biografiju i rekao da je papa uprkos bolesti bio optimističan i najavio da će se, ako mu se vrati snaga, možda opet "prihvatiti pera", prenosi Jutarnji list.

Benedikt je u junu posjetio bolesnog brata Georga u Njemačkoj što je bio njegov prvi odlazak iz Italije od napuštanja papske službe 2013. godine.

Dvije nedjelje kasnije, njegov brat star 96 godina preminuo je.

Bivpi papa Jozef Razinger sada živi u malom samostanu unutar Vatikana, uglavnom se drži dalje od javnosti nakon što je, pozivajući se na krhko zdravlje postao prvi papa u 600 godina koji je napustio službu.

Na mjestu pape nasledio ga je papa Franja.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.