Na prodaju Gadafijev
Gadafijev "Majbah", luksuzni dio istorije ubijenog lidera Libije, Foto: Instagram

Rijedak dio istorije vladajuće elite u Libiji

Na prodaju Gadafijev "Majbah", jedan od najrjeđih automobila u 21. vijeku

Jedan od najređih "majbahovih“ automobila izgrađenih u 21. vijeku prodaje se u Holandiji, a svoje postojanje duguje nekadašnjem predsjedniku Libije Moameru el Gadafiju. Holandski diler skupocjenih automobila "Auto Lajtner” oglasio je prodaju kupe "majbah 57S kruzeiro”, koji je napravila kompanija Ksenatek, a koji je naručio Gadafi i po čijim željama je modifikovan. Taj automobil je završen nakon njegove smrti.

Njemački konstruktor "Ksenatek” odlučio je da modifikaciju započne sa kratkim međuosovinskim rastojanjem 5.728 milimetara, a ne dužim i ljepšim 6.165 mm, prenosi Autoblog.

Nije promijenio dužinu ili međuosovinsko rastojanje limuzine. Umjesto toga, kreirao je "kruzeiro” proširujući prednja vrata, uklonio zadnja vrata i dodao više grebena na krovne stubove. Nekoliko drugih manjih vizuelnih podešavanja izdvojilo je kupe od limuzine, a unutrašnjost je dobila površniji izgled.

"Ksenatek" nije izvršio nikakve mehaničke modifikacije, pa snaga dolazi od šestolitarskog V12 dvostrukog turbopunjača izgrađenog od AMG-a do 604 konjske snage i obrtnog momenta od 738 njutnmetara.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Auto Leitner (@autoleitner)

Petostepeni automatski menjač pokreće zadnje točkove, a iako je kupe težak šest tona, potrebno je pet sekundi da dostigne brzinu od 100 kilometara na sat.

"Dajmler” je odobrio izradu tog automobila i napravljen je prema istim standardima kao i automobil redovne proizvodnje.

Rukovodioci su bili uvjereni da mogu da prodaju 100 jedinica političarima, preduzetnicima, oligarsima i drugim bogatim ljudima širom svijeta, ali "Ksenatek" je podnio zahtjev za bankrot i zatvorio se nakon što je napravio samo osam planiranih automobila, kada je jedan od njegovih glavnih investitora, kompanija sa sjedištem u Saudijskoj Arabiji, koja se zove "Auto kraljevstvo", naglo prestala da usmjerava novac u projekat.

Izuzetno opremljen, ovaj 57S ima, između ostalog, točkove od 20 inča, meko zatvarajućim vratima, grejačima i masažerima sjedišta odvojenih frižiderom, sistemom klima-uređaja napred i pozadi, sistemom za zabavu na zadnjim sjedištima.

Izrađen je u iznenađujuće elegantnoj kombinaciji bež i bijele boje, a unutra se pojavljuju iste boje, iako je kontrolna tabla umotana u bijelu i crnu kožu.

Stavljanje u garažu izuzetno rijetkog dijela istorije "Majbaha", povezanog sa bivšom vladajućom strukturom Libije, nije jeftino.

"Auto Lajtner" je koštao 961.950 eura, iako kupci koji planiraju izvoz kupea van Holandije mogu da ga odvezu kući za 795.000 eura. Vrhunski luksuzni automobili rijetko su dobra investicija, ali "Ksenatekov" kupe je izuzetak od pravila, piše portal Autoblog.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.