Praćenjem menstrualnog ciklusa iz treninga izvučite maksimum
ilustracija

Praćenjem menstrualnog ciklusa iz treninga izvučite maksimum

Osim što je korisno kada želite da zatrudnite, praćenje menstrualnog ciklusa može da pomogne i kada želite da budete sigurni da ćete iz treninga izvući maksimum, kako fizički, tako i mentalno.

Ako vježbate u prvoj polovini ciklusa, možete da izgradite čak 15 odsto više mišića. To znači da ćete teže treninge ostaviti za dane u mjesecu kada ćete moći da date svoj maksimum.

Tokom menstrualnog ciklusa nivoi hormona rastu i padaju, U zavisnosti od toga da li su vrijednosti visoke ili niske, drugačije ćete se osjećati. Ako uzmete najbolje iz svakog od tih perioda i iskoristite  ga za ličnu dobrobit, to vam može promijeniti život.

Postoje četiri različite faze menstrualnog ciklusa koje doživi svaka žena i koje donose razne hormonalne promjene. One utiču na to koliko ste motivisani za treniranje, kako vam se mišići adaptiraju, ali i na to kako vam se tijelo puni energijom.

Razumijevanjem hormonalnih promjena, možete da radite ono što je najbolje za vaše tijelo u pravom trenutku ciklusa, što znači da ćete imati više energije, izgraditi 15 odsto više mišića, bolje ćete reagovati na trening i ublažićete simptome PMS-a.

Držite se svog rasporeda, ali pazite na raznovrsnost aktivnosti

Pridržavanje fitnes plana će vam pomoći da ostanete motivisani tokom menstrualnog ciklusa, naročito ako vam se ne vježba.

Preporuka je da fizički budete aktivni tri do četiri puta nedjeljno, to će pomoći vašem tijelu da se transformiše i postane snažnije.

Tokom ovulacije nivo hormona je na vrhuncu i tada osjećate da imate više energije. To je idealna prilika da probate nešto drugačije, poput treninga visokog intenziteta.

Jedite hranu koja vam daje energiju

Hrana koju jedemo ne utiče samo na naše fizičko zdravlje nego i na to kako se osjećamo. Bolja ishrana, redovni obroci i veći unos svežeg voća i povrća može da bude podsticaj za vježbanje.

Nemojte se upoređivati sa drugima

Većini žena vježbanje može da ublaži simptome povezane sa menstruacijom, ali kako se menstrualni ciklusi razlikuju od osobe do osobe i od mjeseca do mjeseca, važno je da radite ono što vam najviše odgovara.

Eksperimentišite sa različitim aktivnostima i vježbajte kada ste raspoloženi za to ili kada znate iz iskustva da će vam vježbanje pomoći da se osjećate bolje.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.