Najviše vakcinisanih u Bijelom Polju u grupi od 50 do 59 godina; Dr Erović: Vakcina onesposobljava koronu
Dr Ifeta Erović, specijalista higijene, foto: Privatna arhiva

Najviše vakcinisanih u Bijelom Polju u grupi od 50 do 59 godina; Dr Erović: Vakcina onesposobljava koronu

Od juče, 19. juna u Crnoj Gori su na snazi ublažene mjere protiv koronavirusa. Iz Savjeta za borbu protiv korona virusa odlučeno je da se maksimalno liberalizuju uslovi rada i života u Crnoj Gori, obzirom da je prvom dozom protiv kovida do sada vakcinisano nešto preko 30% punoljetnih građana, a da je u cjelosti imunizovana četvrtina odraslih, i imajući u vidu da je broj oboljelih sada manji od 400. Naravno, imunizacija se nastavlja i narednih dana po planu, doza ima dovoljno i za revakcinaciju, saopštili su iz predstavnici Savjeta u petak na press konferenciji.

Doktorka Ifeta Erović specijalista higijene u Domu zdravlja Bijelo Polje za portal Kodex kaže da ni u periodu ublaženih mjera ne smijemo zaboravljati one osnovne distanca, ruke, maska.

“Veća opreznost u periodu ublaženih mjera potrebna je osobama koje nijesu vakcinisane i unazad nekoliko mjeseci prebolovale koronu. Poštovanje preporuka u cilju sprječavanja širenja infekcije je jako važno kako sada, tako i ubuduće u odnosu na situaciju”, navela je dr Erović.

Ona objašnjava da je uloga svih vakcina protiv kovida 19 koje su dostupne u Crnoj Gori, da prepozna izazivača bolesti i da podstakne naš odbrambeni sistem da proizvede oružje, tj. antitijela koja će da se bore sa izazivačem - virusom i da ga onesposobe, eventualno umanje simptome oboljenja.

1626085267613299678349695397822966677990983n

Dr Erović(desno) u procesu sprovođenja imunizacije, foto: Facebook/DZ Bijelo Polje

Specijalista higijene, dr Erović za Kodex je saopštila da je u Bijelom Polju do 16.juna vakcinisano 7.083 lica što čini oko 18% populacije.

“Od toga drugom dozom, tj. revakcinisano je do 16.juna, 5.699 lica”, kazala je dr Erović s napomenom da se taj broj dnevno povećava obzirom da građani u različitim terminima imaju zakazanu drugu dozu imunizacije.

Ona je navela da su u Domu zdravlja Bijelo Polje zadovoljni odzivom građana.

“Najviše je vakcinisanih u starosnoj grupi od 50 do 59 godina koji iznosi 1.092, a najmanje vakcinisanih je u starosnoj grupi od 80 godina i više i iznosi 476”, saopštila je dr Erović.

Specijalista higijene, napominje da su ozbiljna neželjena dejstva vakcina zanemarljivo rijetka u odnosu na rizike koje sa sobom nosi bolest kovid 19.

“Bilo je građana koji su prijavili neželjene reakcije na vakcinu, prezicnu informaciju o broju nemam, ali to je očekivano. Uglavnom je najviše prijavljenih reakcija na bol na mjestu uboda drugog, eventualno trećeg dana od dana primanja vakcine, kratki bolovi u zglobovima u vidu proboda, glavobolja u čeonom dijelu i kod pojedinih povišena temperatura praćena groznicom. Sve je prolazilo bez terapije”, kazala je dr Erović.

20255036410219331986163555018439071334503176n

dr Erović: "Ja sam se vakcinisala, kao i članovi moje porodice", foto:Privatna arhiva

Građane savjetuje da prate njen primjer i da se vakcinišu, te da se i nakon vakcinacije pridržavaju pravila.

“Nakon imunizacije ne treba se zagrijavati, obavljati teške fizičke poslove, družiti se sa osobama koje nijesu vakcinisane i čiji status se na prisustvo virusa ne zna, a obavezno je poštovanje propisanih preventivnih mjera. Ja sam se vakcinisala, kao i članovi moje porodice vakcinama različitih proizvođača”, kazala je za Kodex dr Ifeta Erović, specijalista higijene u Domu zdravlja Bijelo Polje i pozvala sve koji se nisu vakcinisali da to učine bilo kojom vakcinom koja bude na raspolaganju, jer sve su efikasne i bezbjedne.

 

*Članak je izrađen uz podršku Ministarstva javne uprave, digitalnog društva i medija u sklopu projekta Doprinos imunizaciji protiv koronavirusa građana sjevera Crne Gore „Bolje spriječiti nego liječiti“. Stavovi izraženi u ovoj publikaciji isključiva su odgovornost autora i ne odražavaju stavove Ministarstva javne uprave, digitalnog društva i medija.

logoMinistarstvajavneupravedigitalnogdrustvaimedija

Kodex.ME

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.