Vakcinacija protiv HPV virusa tokom vikenda
Ilustracija

Za uzrast od devet do 18 godina

Vakcinacija protiv HPV virusa tokom vikenda

Vakcinacija protiv raka grlića materice za sve djevojčice/djevojke uzrasta od 9 do 18 godina, biće organizovana tokom narednog vikenda, 23. i 24. decembra.

Vakcinacija će se obaviti u Domu zdravlja Stara Varoš (Pobrežje) u subotu i nedjelju od 9 do 17 časova, za opštine Podgorica, Zeta i Tuzi.

U ostalim opštinama vakcinacija će se uglavnom organizovati u intervalu od 9 do 12 časova o čemu će građani preciznije biti obaviješteni od strane nadležnog doma zdravlja, osim opštine Žabljak, gdje će vakcinacija biti organizovana utorkom i petkom od 9 do 12 h.

Pored vikenda, vakcinacija je moguća i radnim danima kod izabranih doktora za djecu.

Proteklog vikenda u dodatnim terminima vakcinisane su 92 djevojčice, a ukupno je od početka vakcinacije imunizovano 6.540 djevojčica i djevojaka.

"Podsjećamo da je Crna Gora, prema posljednjim procjenama Međunarodnog Centra za istraživanje raka Svjetske zdravstvene organizacije, zemlja sa najvećom stopom obolijevanja i umiranja od raka grlića materice u Evropi.
Vakcinom se postiže visoko djelotvorna, bezbijedna i dugotrajna zaštita. HPV infekcije su veoma rasprostranjene, svi mogu biti inficirani i oboljeti od najtežih formi bolesti. U toku je razmatranje novih preporuka za HPV vakcinaciju u Crnoj Gori i čine se napori da se početkom sljedeće godine vakcina obezbijedi i dječacima posebno iz razloga što je u svijetu učestalost raka usne duplje i ždrijela sve veća, a jedan dio ovih tumora povezan je sa HPV infekcijama. Vakcinacija oba pola u više uzrasnih grupa pruža dodatnu korist u vidu smanjenja prenošenja pojedinih HPV tipova visokog rizika" , navode u saopštenju.

Dodaju da je za sve djevojčice i djevojke uzrasta od 9 do 18 godina obezbijeđena je vakcina protiv raka grlića materice i drugih bolesti povezanih sa HPV infekcijama (genitalnih bradavica, raka vagine, raka vulve, raka anusa, raka usne duplje i ždrijela) .

O proširenju Programa HPV vakcinacije, javnost će biti obaviještena tokom januara 2024. godine.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.