Da li  bi žene trebale da vježbaju kao muškarci?
Foto: Ilustracija

Da li bi žene trebale da vježbaju kao muškarci?

Nema sumnje da žene mogu da učine sve što i muškarci, ali postoje određeni oblici treniranja koji više odgovaraju ženskom tijelu, odnosno muškom tijelu.

„Žene mogu da imaju bolje rezultate ako treniraju prema svojim ličnim ciljevima imajući na umu žensku strukturu tijela“, kaže Adala Bolto, fitnes stručnjak i osnivač ZADI treninga – trening prilagođen ženskom tijelu.

“Budući da su ženski ciljevi obično vezani za držanje i tonus mišića, za sagorijevanje masnoće ili zadržavanje masnoće samo u određenim dijelovima tijela, program prilagođen samo ženama je više nego koristan“, ističe Bolto.

Postoje fiziološke razlike među polovima. Žene su obično izdržljivije, dok su muškarci obično u stanju da generišu veću silu, pa se zbog toga ističu u snazi i brzini, piše Index.hr.

„Menstrualni ciklus kod žena je nešto o čemu se mora razmišljati“, naglašava Bolto i dodaje:

“Prve dvije nedjelje žene će biti jače nego u posljednje dvije nedjelje ciklusa, zbog hormona. Zato je bolje da treniraju napornije kada je tijelo jače i koriste manje težine i odgovarajuća ponavljanja kada to nije.“

Kad je riječ o treningu snage, mnoge žene izbjegavaju tegove jer misle da će ih to učiniti muškobanjastima, ali Bolto uvjerava da je potrebno mnogo vremena, truda, rada i odricanja da se mišići na taj način povećaju i formiraju.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.