Automobili na struju po prvi put traženiji od dizelaša
Ilustracija

Automobili na struju po prvi put traženiji od dizelaša

Prodaja novih automobila na električni i plug-in hibridni pogon u EU u avgustu je po prvi put nadmašila prodaju vozila sa dizel motorima, saopštio je JATO.

Prema podacima prikupljenim iz 26 zemalja EU, broj novoregistrovanih vozila u avgustu bio je manji za 18% u odnosu na isti mjesec 2020. godine, objavio je JATO.

Naime, prošlog mjeseca je u EU prodato 713.714 novih automobila, što je najlošiji avgust još od 2014.

Ipak, 2021. je u ukupnom zbiru do sada bolja od 2020, s obzirom da je u prvih 8 mjeseci kupcima isporučeno 8.095.419 automobila, a u istom periodu prošle goodine 7.192.839 vozila.

Posebno je zanimljivo da je u avgustu po prvi put u istoriji prodato više elektrifikovanih vozila (JATO tu ubraja električna vozila, plug-in hibride i vozila sa vodoničnim gorivnim ćelijama) nego dizelaša, što se može smatrati prekretnicom na evropskom automobilskom tržištu.

93946925615408484bc88297761244v4big

U proteklom periodu nastavljen je rast prodaje električnih i plug-in hibirdnih automobila, pa je ova vrsta vozila sa 151.737 isporučenih primeraka u avgustu držala udio od 21% u ukupnoj prodaji novih automobila, dok su se dizelaši zaustavili na 20%.

Benzinci su i dalje najpopularniji sa 56% tržišnog udjela.

Od početka godine, zaključno sa avgustom, u EU je prodato 1,32 miliona automobila na električni ili plug-in hibridni pogon.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.