Stvoren prvi kondom koji mogu da koriste i muškarci i žene
Ilustracija

Unisex

Stvoren prvi kondom koji mogu da koriste i muškarci i žene

Malezijski ginekolog je stvorio prvi uniseks kondom koji mogu da koriste i muškarci i žene i napravljen je od materijala koji se obično koristi za pokrivanje povreda i rana u bolnicama.

Njegov pronalazač se nada da će "Vondaleaf" uniseks kondom osnažiti ljude da preuzmu bolju kontrolu nad svojim seksualnim zdravljem bez obzira na njihov pol ili seksualnu orijentaciju.

"To je u suštini običan kondom sa lepljivom prevlakom", rekao je Džon Tang Ing Čin, ginekolog u firmi za medicinsku opremu "Twin Catalyst".

Ljepilo se nanosi samo na jednu stranu kondoma, dodao je, što znači da se može obrnuti i da ga koristi bilo koji pol. Svaka kutija sadrži dva kondoma i koštaće tri eura.

Prosječna cijena za desetak kondoma u Maleziji je 20-40 ringita (između 4,11 i 8,61 eura). Tang pravi kondome od poliuretana, materijala koji se koristi u providnim zavojima za rane koji je tanak i fleksibilan, ali jak i vodootporan.

"Jednom kada ga stavite, često ne shvatate da je tu", rekao je on, misleći na obloge napravljene od materijala.

Tang je objasnio da je "Vondaleaf" prošao kroz nekoliko krugova kliničkih istraživanja i testiranja i da će biti komercijalno dostupan preko veb stranice kompanije ovog decembra.

"Na osnovu broja kliničkih ispitivanja koje smo sproveli, prilično sam optimista da će s vremenom to biti značajan dodatak mnogim metodama kontracepcije koje se koriste u prevenciji neželjenih trudnoća i polno prenosivih bolesti", rekao je Tang.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.