U Evropi prošle sedmice dva miliona novih slučajeva
Ilustracija

U Evropi prošle sedmice dva miliona novih slučajeva

U Evropi je prošle sedmice registrovano dva miliona novih slučajeva korona virusa, što je najveći broj u regionu od početka pandemije, saopštio je generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adanom Gebrejesus.

On je kazao da Evropa ostaje epicentar pandemije kovida 19.

Na brifingu u Ženevi, Tedros je rekao da je u Evropi prošle sedmice od covida preminulo 27 hiljada osoba, što je više od polovine svih smrtnih slučajeva od korona virusa u svijetu.

Tedros je, kako prenosi Glas Amerike, istakao da Kovid 19 raste u zemljama sa nižim stopama vakcinacije u istočnoj Evropi, ali i u državam sa nekim od najvećih stopa vakcinacije na svijetu u zapadnoj Evropi.

On je ocijenio da je to podsjetnik da, iako vakcine smanjuju rizik od hospitalizacije, teške bolesti i smrti, one ne zamjenjuju potrebu za drugim mjerama predostrožnosti.

Tedros je naveo da iako vakcine smanjuju prenos korona virusa, one ga ne sprečavaju u potpunosti.

On je rekao da postoje samo dvije zemlje koje nijesu počele da vakcinišu svoje stanovništvo Eritreja i Sjeverna Koreja, a SZO je postavila cilj da do kraja ove godine potpuno vakciniše 40 odsto stanovništva svake zemlje na svijetu.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.