Šta da uradite ako vam se zamrzne ručna kočnica
Ilustracija

Šta da uradite ako vam se zamrzne ručna kočnica

Većina vozača će, kada parkiraju automobil, stegnuti ručnu kočnicu. Mnogi nemaju mogućnost ostaviti vozilo u garažama, a na otvorenom treba računati i na vremenske (ne)prilike.

Jedna od njih je hladnoća zimi koja stvara brojne probleme – na primjer, može vam zamrznuti ručnu kočnicu. Ponekad će se zamrznuti kabl ručne kočnice, a može se zamrznuti i mehanizam koji drži točkove, odnosno površina kočione obloge i disk ili bubanj.

HAK Revija piše da ćete zamrzavanja kočnice osjetiti ako vratite ručicu kočnice bez većeg otpora, odnosno ako osjetite da je napetost u ručici kočnice popustila.

Jednostavno, krenite vozilom lagano (ali doista lagano), napred – nazad. Po nekoliko centimetara – da ne oštetite kočioni sistem. Ponovite to nekoliko puta.

Ne otpusti li kočnica, pronađite produžni kabl i na njega spojite fen za kosu. Usmjerite topli vazduh u točkove koje drži kočnica – obično je to zadnji par, i to bi trebalo biti dovoljno da ona otpusti ledeni stisak.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.