Dvije godine od pogibije Kobija Brajanta
Kobi Brajant sa ćerkom Đijanom

Dvije godine od pogibije Kobija Brajanta

Na današnji dan prije dvije godine kao grom iz vedra neba odjeknula je vijest - u helikopterskoj nesreći u Kaliforniji poginuo je Kobi Brajant.

Tuga, nevjerica, suze… U trentuku košarka je i bukvalno stala. Sport je stao, otišao je jedan od najvećih, ikona Los Anđeles Lejkersa i najjače lige svijeta.

Kobi je poginuo u 42. godini, a u nesreći u Kalabasasu stradala je i njegova 13-godišnja ćerka Đijana i još sedam osoba.

Kompletnu karijeru Brajant je proveo u Lejkersima (1996-2016), sa kojima je osvojio pet šampionskih prstenova. Jednom je izabran za najkorisnijeg igrača NBA lige, a dva puta velikog finala i 18 puta je učestvovao na Ol-star mečevima.

Lejkersi su mu povukli dva dresa i jedini je igrač koji je u istoriji NBA dobio takvu počast. Rekord karijere ostvario je 2006. kada je protiv Toronta postigao 81 poen. Ispred njega je samo Vilt Čemberlen sa 100 poena. "Crna mamba“ je i četvrti najbolji strijelac u istoriji NBA (33.643) ispred Majkla Džordana.

Brajant je jedna od najprepoznatljivijih sportskih figura 21. vuheka, legendarni su njegovi timovi Lejkersa koje je predvodio zajedno sa Šakilom O‘Nilom, sa kojim je imao i mnogih nesuglasica, ali i druga "dinastija“ Lejkersa sa kojom je osvojio titule 2009. i 2010. godine, a saigrači su mu između ostalih bili Pau Gasol i Lamar Odom.

U karijeri je prosječno bilježio 25 poena, 5.2 skoka i 4.7 asistencija.

Sa reprezentacijom Sjedinjenih Država osvojio je zlatne olimpijske medalje 2008. u Pekingu i 2012. u Londonu, a bio je i šampion Amerike 2007.

Bio je poznat i po interesovanju za film, a 2018. godine dobio je filmsku nagradu Oskar za najbolji kratki animirani film godine za svoje ostvarenje "Draga košarko“.

Posthumno je 2021. primljen u košarkašku Kuću slavnih u Springfildu.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.