CDC: Vakcinacija trudnica zaštita i za bebe
ilustracija

CDC: Vakcinacija trudnica zaštita i za bebe

Prema studiji koju su objavili američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) manja je vjerovatnoća da će bebe biti hospitalizovane zbog kovida-19 ukoliko su njihove majke vakcinisane tokom trudnoće.

Studija je otkrila da bebe čije su majke primile dvije doze mRNK vakcine (Fajzer/Bajontek i Moderna) dok su bile trudne imaju oko 60 odsto manje šanse da budu hospitalizovane zbog virusa tokom prvih šest mjeseci života. Šanse se povećavaju ako se majka vakciniše poslije prvih 20 nedjelja trudnoće.

Agencija je pozvala sve žene koje su trudne, doje ili planiraju da zatrudne da se vakcinišu protiv koronavirusa, za koji tvrdi da povećava rizik od raznih komplikacija, uključujući prijevremene porođaje i mrtvorođene bebe.

Istraživači CDC-a su zasnovali svoje zaključke praćenjem 379 novorođenčadi koja su bila hospitalizovana u 20 pedijatrijskih bolnica širom SAD između jula i januara ove godine, uključujući 176 koji su bili pozitivni na kovid 19, piše Glas Amerike.

Vakcina pomaže kod "produženog" kovida

Britanska Agencija za zdravstvenu bezbednost (HSA) kaže da rezultati nekoliko studija pokazuju da vakcina protiv kovida 19 smanjuje šanse da neko pati od dugotrajnih efekata infekcije, stanja koje je poznato kao „produženi kovid“, prenosi dnevnik Gardijan.

Agencija je do zaključka došla poslije ispitivanja podataka iz 15 studija sprovedenih u zemlji i inostranstvu, od kojih se polovina bavila pitanjem da li vakcina može da zaštiti nekoga od produženog kovida ako nije bio zaražen, dok su se ostale fokusirale na efekat vakcinacije među ljudima koji su već patili od produženog kovida.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.