Od progerije boluju četiri žene u svijetu, Ivana je jedna od njih
Ilustracija

Od progerije boluju četiri žene u svijetu, Ivana je jedna od njih

Ivana Stojanović, koja boluje od progerije, od koje u svijetu boluju četiri žene, izjavila je u Novom danu televizije N1 da je to bolest prijevremenog ili ubrzanog starenja. Kaže da je put do dijagnoze bio "predug" i da je trajao 20 godina.

Progerija je bolest prijevremenog ili ubrzanog starenja, od koje u svijetu boluju četiri žene, najstarija među njima ima 43 godine, a Ivana Stojanović 35.

Prema njenim riječima, put do dijagnoze je bio predug – 20 godina.

„Od osme godine sam bila u Institutu za majku i dijete, sa 28 sam otišla kod genetičara na svoju inicijativu i tek tada smo dobili rezultate, koje smo čekali iz Slovenije dvije godine da stignu kada sam dala DNK. Bilo je mnogo istraživanja, ispitivanja, mnogo pogrešnih dijagnoza, od Instituta gdje sam dobijala hormon rasta, iako su istraživanja pokazala da sam ga imala dovoljno, dvije godine sam ga primala. Nažalost, mislim da je bilo dosta nuspojava, jedna od njih je uvećana jetra i visok pritisak još kao dijete“, kaže ona.

Kaže da prima terapiju što se tiče srca, insulinske rezistencije, osteoporoze...

"Imam mnoge pridružene bolesti koje uglavnom idu u starosti, neke sam dobila sa 16 godina, gen mutirao sam od sebe", kaže.

Progerija, objašnjava ona, jeste prevremeno starenje i pogađa uglavnom krvne sudove koji se sužavaju i propadaju brže, srce i mozak.

"Meni je trenutno stanje pod kontrolom jer sam imala operaciju zamjenu vještačkog zaliska, zamijenjen je, baj pas, trebaće mi stent, karotide su mi sužene, sve to mora da se kontroliše i prati", kaže.

Ističe da se "sazrijevanje moralo da znači mnogo toga".

"Da prihvatim da stalno idem u bolnicu, da odsustvujem iz škole, da sama potražim pomoć, da urgiram da se nešto što prije izvrši, kao što je ta operacija na srcu, morala sam da se zauzmem za sebe i naučim da se borim", priča ona.

Kaže da su je djeca uvijek zadirkivala.

"Uvijek su bili neprijatni komentari, dobacivala djeca, zbog toga sam bila jako nesrećna i tužna, ali sada iz ovog ugla meni apsolutno ne smeta. Apsolutno nikakav negativan komentar nisam pročitala što se mene tiče i mog izlaganja, ja ne želim da ovo bude samo moja priča i dokaz o mojoj borbi, ja bih voljela da se što prije donese registra rijetkih bolesti. Ja bih voljela da apelujem, urgiram da se to omogući za sada, da to bude prvi korak", kaže Stojanović.

Objašnjava da dece koja boluju od klasične progerije u svetu ima 250.

"Ja imam neklasičnu, meni je gen mutirao kada sam malo porasla", kaže ona.

Kaže da bi volela da iskoristi svaki dan na najbolji mogući način.

"Da malo više zanemarimo nerviranje, da ne dozvolimo da utiče na nas. Mislim da je bitno da čovek pronađe neki svoj cilj i svrhu, mislim da je poenta da možemo i nekome pomoći", kaže ona.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.