Putin potpisao priznanje nezavisnosti Donjecka i Luganska
Vladimir Putin, Foto: Sputnjik

Putin potpisao priznanje nezavisnosti Donjecka i Luganska

Predsjednik Rusije Vladimir Putin potpisao je dokument kojim je Moskva priznala nezavisnost otcijepljenih ukrajinskih teritorija Lugansk i Donjeck. Putin je dogovor o prijateljstvu potpisao u Kremlju sa Denisom Pušilinom (rukovodi DNR) i Leonidom Pasečnikom (rukovodi LNR).

"Ocijenio sam neophodnim da se donese odluka koja je dugo sazrijevala – da se odmah prizna nezavisnost Narodne Republike Donjecka i Narodne Republike Luganjska“, rekao je Putin u televizijskom obraćanju.

Putin je u obraćanju javnosti u Moskvi kazao da bi Ukrajina mogla da služi kao uporište NATO za napad na Rusiju.

"Ako se Rusija suoči sa prijetnjom prijema Ukrajine u NATO, opasnost po našu zemlju će se višestruko uvećati", rekao je on.

Ruski predsjednik je zatražio od parlamenta da odobri tu odluku i da potom ratifikuje sporazume "o prijateljstvu i uzajamnoj pomoći sa dvije republike". Putin je takođe pozvao Ukrajinu da odmah prekine "vojne operacije" protiv proruskih separatista.

"Što se tiče onih koji su preuzeli vlast u Kijevu i koji je drže, mi zahtijevamo od njih hitan prekid vojnih operacija, inače će sva odgovornost za nastavak krvoprolića u potpunosti biti na savjesti režima na ukrajinskoj teritoriji", rekao je Putin.

Ranije danas Kremlj je potvrdio da je ruski predsjednik o namjeri da prizna otcepljene regione informisao njemačkog kancelara Olafa Šolca i francuskog predsjednika Emanuela Makrona, koji su izrazili razočarenje zbog ovakvog razvoja situacije, ali "ukazali i na spremnost da nastave kontakte".

AFP navodi da je Makron sazvao sastanak Savjeta za odbranu zbog Ukrajine, prenoseći i tvit ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog koji je objavio da je nakon izjava datih na sastanku Sjaveta za bezbjednost Ruske Federacije održao hitne konsultacije sa Makronom i Šolcom.

Podsjetimo, lideri dvije otcepljene teritorije u istočnoj Ukrajini pozvali su danas Putina da prizna njihovu nezavisnost i uspostavi "odbrambenu saradnju".

Ruski poslanici su 15. februara uputili apel Putinu da Rusija prizna nezavisnost tih separatističkih teritorija na istoku Ukrajine, gdje se od 2014. godine sukobljavaju ukrajinske snage bezbjednosti i proruski pobunjenici.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.