Šarene neodoljive oblande - brzo i jednostavno
Foto: KreativaBox

Za poslovne i zauzete žene

Šarene neodoljive oblande - brzo i jednostavno

Naiđu tako dani kada se vama i vašim ukućanima jede nešto slatko, a nijeste raspoloženi da pečete kore, pravite zahtjevnije kolače, e u takvim situacijama oblande su sasvim solidno rješenje.

Sastojci:

5 dl mlijeka
500 g mljevenog keksa
300 g pečenih mljevenih oraha ili lješnika ili badema
250-300 g šećera
250 g putera
100 g tamne čokolade
1 vanilin šećer
1 pakovanje oblandi

Priprema:

Orahe ispeći u suvom tiganju i paziti da ne izgore, ohladiti i samljeti.​U veću šerpu sipati mlijeko i šećer pa staviti da provri, dodati puter i miješati dok se ne istopi, skloniti sa vatre i dodati vanilu. ​U vruću smjesu sipati keks i orahe izmiješati da se sve sjedini.​Smjesu podijeliti na dva dijela pa u jedan dodati tamnu čokoladu i miješati da se čokolada istopi. Sačekati malo da fil bude topao, ne smije biti vruć, ni hladan. Čokoladnom smjesom premazati dva lista oblande, svijetllom smjesom premazati dva lista pa slagati naizmjenično jedan na drugi i na kraju staviti peti list. Pritisnuti težim predmetom. Ostavite ih nekoliko sati ili da prenoće i spremne su za rezanje i probanje.

Prijatno.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.