Hoće li Evropa ostati bez Facebook-a i Instagram-a?
Ilustracija

Hoće li Evropa ostati bez Facebook-a i Instagram-a?

Evropljani uskoro mogu ostati bez Facebooka i Instagrama zbog odluke irskog regulatornog tijela da obustavi prenos podataka evropskih korisnika u SAD, saznaje Politiko.

Irski organ za zaštitu podataka (DPC), koji ima veliki uticaj na poslovanje giganata iz Silicijumske doline u EU, počeo je u februaru da razmatra zakonitost takozvanih "standardnih ugovornih klauzula“ (SCC) koje koriste Facebook, Google i drugi tehnološki giganti za legalan prenos korisničkih podataka iz EU u SAD.

Irsko regulatorno tijelo za zaštitu podataka je zatim preduzelo novi korak u presudi koja bi mogla da izazove glavobolje za Metu i da je primora da promjeni način poslovanja. Makar u Europi.

DPC je još 2020. godine izdao privremenu odredbu kojom se osporavaju Metini mehanizmi za prijenos podataka europskih korisnika u SAD. Odluka je donijeta nakon istrage koja je otkrila da su podaci koji se nalaze na serverima američkih kompanija lako dostupni američkim obavještajnim službama.

Slučaj je usredsređen na transatlantski pakt o prijenosu podataka koji je poništio Sud pravde Evropske unije 2020. godine zbog zabrinutosti kada je u pitanju bezbjednosti ličnih podataka nakon što se prenesu u SAD. EU i SAD su pokušale da postignu sporazum, ali su pregovori usporili, a razmjena podataka je stavljena na čekanje. Odluka se ne odnosi samo na Metu, već i na brojne druge kompanije koje podatke europskih korisnika čuvaju na serverima u SAD.

Odluka DPC-a mogla bi u potpunosti da blokira razmjenu podataka između EU i SAD i time spriječi poslovanje Facebooka i Instagrama u Evropi. Meta tvrdi da je poslovanje bez prijenosa podataka praktično nemoguće, a europski regulatori žele da natjeraju kompaniju da svoje podatke čuva na serverima u Europi.

Zanimljivo je da korisnici WhatsAppa, aplikacije koja je takođe u vlasništvu Mete, ne bi trebalo da osjete ovu blokadu jer, kako objašnjava DPC, ovi podaci se obrađuju drugačije.

Istovremeno, DPC je ove nedjelje nastavio istragu i obavjestio druga evropska regulatorna tijela o svojoj odluci. Evropski zvaničnici u Europskom odboru za zaštitu podataka imaju mjesec dana da potvrde ili odbiju odluku DPC.

Ukoliko potvrde, građani EU bi prije kraja ljeta mogli da ostanu bez Facebooka i Instagrama kakve ih poznaju, ali i bez brojnih drugih online usluga.

Pregovarači EU i SAD do sada nisu uspjeli da dogovore novi sporazum koji bi omogućio nastavak transfera podataka. Meta je još u februaru upozorila da neće biti u mogućnosti da pruža usluge u Evropi ukoliko se obustavi prijenos. Kasnije je kompanija to demantovala i dodala da nema namjeru da napusti Evropu, ali da mora da se pronađe odgovarajući model kako bi nastavili uspješno da posluju.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.