Usik i dalje prvak svijeta: Ukrajinac pobijedio Džošuu, traži meč sa Fjurijem

Ukrajinski bokser Aleksandar Usik odbranio je titule prvaka svijeta u teškoj kategoriji u verzijama WBA, IBF i WBO. On je u subotu u Džedi posle 12 rundi podijeljenom odlukom sudija u revanšu porazio Britanca Entonija Džošuu.

Slično kao u prvom meču, u kojem je 35-godišnji Usik u Londonu pobijedio takođe sudijskom odlukom, presudile su nadmoćne bokserske vještine ukrajinskog takmičara. Jedan sudija je bodovao 115-113 za Usika, jedan 116-112 za Ukrajinca, a jedan, pomalo iznenađujuće, 115-113 za Džošuu.

Posle ove pobjede Usik, olimpijski šampion iz Londona 2012. godine, ima skor od 20 pobjeda (13 KO) u profesionalnom ringu. Džošua je poražen treći put u posljednjih pet mečeva, a sada ima skor od 24 pobede (22 KO) i 3 poraza. Džošua nije uspio da se domogne prestižnog kluba boksera koji su triput postajali svjetski šampioni teške kategorije – zasad je to pošlo za rukom samo Muhamedu Aliju, Majklu Mureru, Vitaliju Kličku, Lenoksu Luisu i Ivanderu Holifildu.

Usik je posle pobjede izjavio da želi da sljedeći meč ima sa Britancem Tajsonom Fjurijem, aktuelnim WBC šampionom. Pobjednik tog eventualnog duela bio bi prvi neprikosnoveni prvak svijeta u teškoj kategoriji u 21. veku, prvi još od Lenoksa Luisa. Usik je potom rekao, da ako mu protivnik ne bude Fjuri, neće željeti uopšte da se bori.

Sjajni Usik je prethodnog septembra postao prvi bokser koji je bio neprikosnoveni prvak svijeta u kruzer kategoriji, pa potom svjetski šampion i u teškoj kategoriji još od Ivandera Holifilda početkom devedesetih godina. Usik je sada potvrdio dominaciju u duelima sa Džošuom.

Nije borba ponudila mnogo uzbuđenja na startu – u prvoj rundi skoro da nismo videli udarce, a potom je Džošua demonstrirao da je aktivniji nego u prvom meču. Usikova aktivnost je bila veća u četvrtoj i petoj rundi, mada je bilo teško bodovati jer nijedan bokser nije ostvario jasnu prednost.

Ukrajinac je "ispaljivao“ više udaraca, mnogo je fintirao, dobro je pomjerao glavu u defanzivini, ali Džošua je i dalje ostao oprezan i nije se upustio u nekontrolisane razmjene.

Deveta runda je prva u kojoj je jedan od boksera doveo protivnika u opasnost od prekida – Džošua je imao nekoliko dobrih kombinacija, pogodio rivala, naročito u tijelo i idući napred zadao je neke ubojite udarce. Britanac mnogo više uspjeha ima kada napada tijelo rivala.

U uvodnim borbama najviše pažnje privukao je okršaj u teškoj kategoriji u kojem je Filip Hrgović iz Hrvatske posle 12 uzbudljivih rundi odlukom sudija savladao Kineza Žileija Žanga.

U borbi poluteškaša (do 79 kg) Britanac Kalum Smit je tehničkim nokautom u četvrtoj rundi pobijedio Francuza Matjua Boderlika.

U duelu u kruzer kategoriji (do 90 kg) Badu Džek, Šveđanin rođen u Gambiji, posle deset rundi savladao je Ričarda Riveru kontroverznom i podijeljenom sudijskom odlukom.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.