Merk započinje proučavanje niže doze lijeka za HIV
Ilustracija

Merk započinje proučavanje niže doze lijeka za HIV

Kompanija Merk saopštila je da će započeti nove studije u kasnijim fazama liječenja HIV-a, islatravira, mjesecima nakon što je američka Uprava za hranu i ljekove (FDA) stavila ispitivanje na čekanje, navodeći zabrinutost za bezbjednost.

FDA je pregledala i složila se sa planom za proučavanje verzija sa nižim dozama pilule jednom dnevno za liječenje HIV pacijenata, saopštila je kompanija, prenosi Reuters.

Proizvođač ljekova je, međutim, rekao da obustavlja razvoj doze islatravira jednom mjesečno za prevenciju HIV infekcije.

FDA je u decembru prošle godine stavila šest studija u vezi sa liječenjem na potpuno kliničko čekanje i sedam na djelimično kliničko čekanje, rekavši da je komponenta imunog sistema koja pomaže u borbi protiv infekcija na nižem nivou kod nekih pacijenata.

Merk je rekao da će se takođe nastaviti ispitivanje u srednjoj fazi testiranja niže doze islatravira i  lenakapavira, lijeka kompanije Gilead Sciences, kod odraslih sa HIV-1 infekcijom.

Neke studije koje koriste verziju islatravira u većoj dozi ostaju na kliničkom čekanju.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.