Medvedev: Rusija će upotrijebiti nuklearno oružje ako za tim bude potrebe
Dimitrij Medvedev

"Za NATO bezbjednost Britanije i Belgije mnogo bitnija od budućnosti Ukrajine"

Medvedev: Rusija će upotrijebiti nuklearno oružje ako za tim bude potrebe

Rusija će upotrebiti nuklearno oružje u slučaju da ona ili njeni saveznici budu napadnuti takvim oružjem ili ukoliko se pojavi prijetnja opstanku Rusije, izjavio je zamjenik predsjednika Savjeta bezbjednosti Dmitrij Medvedev.

Prema njegovim riječima, Rusija ima pravo da primjeni nuklearno oružje u slučaju da je to neophodno, striktno u skladu sa temeljima geopolitike u oblasti nuklearnog obuzdavanja.

"Treba još jednom ponoviti, zbog onih koji ne čuju dobro i koji čuju samo sebe. Rusija ima pravo da primjeni nuklearno oružje ako je to neophodno, u slučajevima već ranije definisanim, striktno u skladu sa Osnovama državne politike u oblasti nuklearnog obuzdavanja. Ako na nas ili naše saveznike bude izvršen napad uz primjenu takvog naoružanja ili ako se, u slučaju agresije uz upotrebu konvencionalnog oružja, pojavi opasnost po opstanak države", rekao je Medvedev, prenosi Sputnjik.

Poslednjih dana je tema ruska nuklearna prijetnja, navodi Medvedev, od Rusije se traži da skloni ruku sa svog "nuklearnog dugmeta“ i prijeti joj se strašnim posledicama.

U poruci na Telegramu on je rekao da je za NATO bezbjednost SAD, Britanije, Belgije važnija nego sudbina Ukrajine i da će u Alijansi "progutati“ primjenu bilo kog oružja u aktuelnom sukobu.

Isporuka modernog naoružanja je za Zapad čist biznis pomešan sa mržnjom protiv Rusije, kaže on.

Kako je dodao, ako Rusija bude prinuđena da primjeni najstrašnije oružje protiv Kijeva, NATO se neće direktno miješati u sukob jer "prekookeanski i evropski demagozi ne namjeravaju da stradaju u nuklearnoj apokalipsi“.

"Zamislimo da je Rusija prinuđena da upotrebi najstrašnije oružje protiv ukrajinskog režima koji je izvršio sveobuhvatnu agresiju i koji opasan po samo opstanak naše države. Pretpostavljam da se NATO neće direktno miješati u sukob pri takvom razvoju situacije. Jer, bezbjednost Vašingtona, Londona i Brisela je za Sjevernoatlantski savez daleko važnija nego sudbina Ukrajine koja nikome nije potrebna i koja propada uprkos ogromnim isporukama raznog naoružanja", naveo je on.

Medvedev je istakao i da Rusija neće dozvoliti da susjedi, neprijateljski raspoloženi prema njoj, dođu do nuklearnog naoružanja, na primjer nacistička Ukrajina.

Takođe je dodao da je besmisleno računati na razum i političku volju kijevskog režima.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.