Kineski naučnici pronašli potencijalne tragove vode na Marsu
Ilustracija

Kineski naučnici pronašli potencijalne tragove vode na Marsu

Tim kineskih naučnika pronašao je moguće tragove vode na Marsu, navodi se u studiji objavljenoj u naučnom časopisu Nature.

Njihovi nalazi su zasnovani na podacima prikupljenim iz prve kineske misije na Mars, Tijenven-1, tokom koje je rover sletio na površinu Crvene planete, prenosi Kineska medijska grupa (CMG).

Rover, nazvan Džužung, opremljen je radarom koji može da skenira podzemne materijale duž svog puta – prvi u svijetu. Prešao je 1.171 metar u prvih 113 dana provedenih na Marsu.

Radar može da skenira čak 80 metara duboko. Iako nije pronašao direktne dokaze o vodi, pronašao je slojeve zemlje naizgled oblikovane vodenim aktivnostima koje datiraju prije oko 3,5 do 3,2 milijarde godina.

Prema studiji, vodene aktivnosti mogu biti drevne poplave.

Naučnici su otkrili da je još prerano isključiti postojanje mješavine leda i soli na Marsu.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.