Preminuo Miodrag - Miško Popović: Odlazak legendarnog rukometnog trenera
Miodrag Miško Popović, Foto: RSCG

U 81. godini

Preminuo Miodrag - Miško Popović: Odlazak legendarnog rukometnog trenera

Tužna vijest stigla je sa Cetinja - u 81. godini preminuo je Miodrag - Miško Popović jedan od tvoraca najvećih uspjeha crnogorskog rukometa. Poslije duže bolesti na vječni počinak otišao je stručnjak koji je iznjedrio najveća imena cetinjskog, crnogorskog i svjetskog rukometa.

Miško Popović je rano na Cetinju počeo da igra rukomet, a nakon završetka igračke karijere i povratka iz Makedonije započeo je trenersku karijeru u Lovćenu. Tokom decenija uspješnog rada Miško je postigao vrhunske rezultate sa cetinsjkim rukometašima. Njegovi izabranici postali su najbolji klub u Crnoj Gori, a kasnije mnogi od njih bili i šampioni SR Jugoslavije i četvrtfinalisti Kupa evropskih šampiona 2001. godine, kada su u dvomeču elimminisani od moćnog Kila iz Njemačke.

Miško Popović stvorio je sjajnu generaciju Lovćena koja je svoj prvi veliki uspjeh zabilježila 1979. godine na juniorskom prvenstvu velike Jugoslaije osvajanjem drugog mjesta, a koju su pored ostalih činili Veselin Vujović, Pero Milošević, Nikola Adžić, Dragan Miljenović, Ranko Popović. Vujović i Milošević sa Metaloplastikom iz Šapca su dva puta bili klupski prvaci Evrope. Veselin Vujović postao je jedan od najboljjih igrača svijeta svih vremena. Popovićev odličan rezultat bio je i uvodjenje Lovćena u Prvu ligu 1988. godine.

Miško je nastavio sa stvaranjem velikih rukometnih imena, pa su pod njegovom rukom kasnije stasali reprezentativci Petar Kapisoda, Goran Djukanović, Ratko Djurković, potom Mladen Rakčević i ostali. Jednom riječju, Miško je bio vrhunski stručnjak, stvaralac ispred svog vremena, trener modernih vizija, koji je ostavio neizbrisiv trag u našem i evropskom rukometnom sportu.

Bio je u nekoliko navrata i na klupi rukometašica Budućnosti koje su stizale do polufinala Kupa evropskih šampiona, a zatim nove talente brusio u Cepelinu i potom Perperu. Bio je i selektor muške rukometne reprezentacije Crne Gore. Sa profesorom Dobrislavom Vujovićem bio je inicijator pokretanja rukometnog kampa Šampion koji se više od dvije decenije održava u ljetnjim mjesecima na Ivanovim Koritima i kroz koji su prošle svi reprezentativci i reprezentativke Crne Gore.

Odlazak trofejnog trenera Miodraga - Mifška Popovića predstavlja ogroman gubitak za porodicu, za njegovo Cetinje i sportsku Crnu Goru koja ga sigurni smo nikada neće zaboraviti.

RTCG

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.