UNICEF: Dominikanska Republika proterala 1.800 djece na Haiti
Foto: Tanjug/AP

UNICEF: Dominikanska Republika proterala 1.800 djece na Haiti

Vlasti Dominikanske Republike protjerale su ove godine barem 1.800 haićanske djece-migranata bez pratnje, vrativši ih u njihovu krizom poharanu zemlju, saopštio je UNICEF, a Dominikanska Republika je demantovala tu tvrdnju.

Ova zemlja i Haiti nalaze se na istom karipskom ostrvu i dijele granicu od 390 kilometara, a optužba na račun Dominikanske Republike iznijeta je juče, s obzirom na sve žešći obračun njene vlade sa migracijama, kao odgovor na epidemiju kolere i divljanje bandi na Haitiju. Taj obračun je izazvao žestoke kritike međunarodnih posmatrača, uključujući SAD koje su optužile Dominikansku Republiku za masovne deportacije, rasistički tretman migranata i pritvaranje Haićana u neuslovnim objektima.

Među onima koji bježe u Dominikansku Republiku su dječaci i djevojčice, a mnogi od njih bivaju vraćani na Haiti preko različitih mjesta na granici, gdje ih preuzimaju UNICEF-ovi partneri, saopštila je ova agencija Ujedinjenih nacija.

Informaciju je prvo objavio CNN, a potvrdio ju je UNICEF, koji nije želio da detaljnije komentariše, pa je nejasno da li su djeca proterivana bez roditelja, ili su razdvojena od njih tokom putovanja, ili su Haiti napustila sama.

Direktor dominikanske agencije za migracije Venansio Alkantara opovrgao je tvrdnje o deportacijama, izjavio da agencija postupa po posebnim procedurama koja važe za djecu migrante i dodao da su “maloljetnici sve vrijeme sa svojim roditeljima“.

“Sve deportacije se sprovode uz potpuno i apsolutno poštovanje za ljudsko dostojanstvo i ljudska prava“, napisao je Alkantara na Tviteru.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.