Namirnice koje bi trebali izbjegavati prije spavanja
Ilustracija

Namirnice koje bi trebali izbjegavati prije spavanja

Ako pokušavate da se hranite zdravije, važno je znati da bi određene namirnice trebalo izbjegavati za večeru.

Konzumiranje određene hrane može da prouzrokuje gorušicu, onemogući vam dobar san ili spriječi vaše ciljeve mršavljenja, piše Insider.

Skrob

Krompir, testenina i pirinač su primjeri hrane koja sadrži skrob, često se jede za večeru. Međutim, nutricionisti tvrde da se ta hrana jednostavno metaboliše do šećera i stvara povišeni šećer u krvi i insulin. To nije dobro jer se neće sagoreti za energiju, već će se deponovati kao mast.

Začinjena hrana

Iznenađujuće, začinjena hrana nije dobra za večeru. Nutricionista Karen Z. Berg rekla je da takva hrana može da prouzrokuje gorušicu, pogotovo ako idete na spavanje nakon što je konzumirate.

Prosti ugljenihidrati

Iako ugljenihidrati mogu da budu dobri za vas, obično ih nije dobro jesti uveče. Stručnjak za ishranu Kieron Foster objasnio je da je to hrana sa visokim glikemijskim indeksom, što u osnovni znači da se brzo apsorbuje u krvotok.

Dakle, ako ne vježbate i ne trošite te šećere kao izvor goriva, pretvoriće se u masnoću i deponovati u tijelu, čime će se povećati i tjelesna težina. To uključuje namirnice poput krompira, testenine, pice, kolača, gaziranih pića, voćnih sokova, hleba i raznih preliva.

Masna hrana

Koliko god masna hrana bila zadovoljavajuća, naročito nakon dugog dana, trebalo bi se oduprijeti iskušenju da ju pojedete za večeru.

Berg je objasnila da ovu hranu treba ograničiti kao dio zdrave ishrane, ali više noću jer je teško probavljiva i ostavlja trag na gastrointestinalnom traktu.

Alkohol

Nutricionista Berg kaže da konzumiranje alkohola može da učini da ogladnite i žudite za ugljenim hidratima. Zauzvrat, to može dovesti do prejedanja, što će vam samo pogoršati noć.

Takođe, iako alkohol može da vam pomogne da da zaspite, istraživanja pokazuju da značajno smanjuje ukupau kvalitet sna.

Čokolada

Iako skoro svi vole da pojedu čokoladu za desert, Berg tvrdi da ima kofein i da vas može spriječiti da zaspete, prenosi Večernji.hr.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.