Preminula čuvena modna dizajnerka Vivijen Vestvud
Vivijen Vestvud, Foto: Twitter

U 82. godini

Preminula čuvena modna dizajnerka Vivijen Vestvud

Slavna modna kreatorka Vivijen Vestvud preminula je u 82. godini, javlja BBC.

U izjavi na Tviteru, njena modna kuća saopštila je da je umrla u miru i okružena porodicom u južnom Londonu.

Njen suprug i kreativni partner Andreas Krontaler rekao je: “Nastaviću sa Vivijen u srcu“, prenosi BBC.

Poznatu britansku dizajnerku nazivali su najvećom buntovnicom modnog svijeta.

Poznata kao “Pank baka“, preko svojih modela, ali i brojnim akcijama isticala je probleme iz oblasti ekologije, kulture, društva, politike i zato je stekla reputaciju buntovnice.

Poznata kao ekološka aktivistkinja, prve slike je posvetila klimatskim promjenama, planeti Zemlji, Arktiku, kišnim šumama.

Čitavu deceniju istupala je protiv konzumerizma i zalagala se za moto – kupuj manje, mudro biraj i potrudi se da traje.

Vivijen Vestvud potiče iz radničke porodice. Poslije završene osnovne škole upisala se u umjetničku školu u predgrađu Londona gdje je učila da izrađuje nakit od srebra.

Međutim, ubrzo je napušta jer je smatrala da su joj, s obzirom na to da je radničkog porijekla, šanse da izgradi karijeru nikakve, i završava studije koje su joj omogućile da postane predavač u osnovnoj školi, objavio je Kultiviši se.

Predavala je u školi i paralelno sa tim pravila nakit. Udala se 1962. godine za Dereka Vestvuda, a sin im se rodio 1963. godine. Sama je kreirala svoju vjenčanicu.

Odlučujuća promjena zbila se sredinom šezdesetih, kada preko njenog brata upoznaje tadašnjeg studenta umjetnosti, a budućeg menadžera Seks pistolsa Malkoma Maklarena. On joj otvara vrata neslućenih mogućnosti, postaje njen ljubavnik i partner u poslu modnog kreiranja.

Vivijen Vestvud je bila u samom središtu dešavanja u vrijeme osnivanja i muzičke karijere Seks pistolsa, budući da je Malkom Maklaren imao ključnu ulogu u povezivanju članova benda, vođenju njihove karijere i građenju cjelokupnog imidža.

Izjavivši o prethodno opisanom periodu da je pobuna OK, ali da iza nje treba da postoje ideje, Vivijen je raskinula sa pankom i nastavila hrabro naprijed.

Prve kolekcije prikazane na modnoj pisti početkom osamdesetih godina prošlog vijeka, i dalje u saradnji sa Maklarenom, bile su inspirisane Trećim svijetom.

Kolekcijom Buffalo Girls uvela je nošenje grudnjaka kao spoljne odjeće, a tu je i priča da je balon suknju uvela u modu godinu dana prije Kristijana Lakroa.

Dugo se klonila saradnje sa mejnstrimom, ali se ipak prihvatila dizajniranja vjenčanice koju nosi Keri Bredšo u filmu “Seks i grad”.

Vivijen Vestvud je 1992. godine primila orden od britanske kraljice ne noseći tom prilikom donji veš što bi i ostalo skriveno da ona to nije (ne)namjerno pokazala, pozirajući fotografima u dvorištu Bakingemske palate.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.