Lajčak i Eskobar sa zvaničnikom NATO-a o odnosima Beograda i Prištine: Mir i stabilnost na Zapadnom Balkanu su imperativ za Evropu
Foto: Facebook

Lajčak i Eskobar sa zvaničnikom NATO-a o odnosima Beograda i Prištine: Mir i stabilnost na Zapadnom Balkanu su imperativ za Evropu

Izaslanik Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar i specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak posjetili su danas sedište NATO, gdje su se sastali sa zamjenikom generalnog sekretara NATO-a Mirčeom Đoanom.

Njihov sastanak je bio dio redovnih konsultacija o situaciji na Kosovu i dešavanjima u širem regionu Zapadnog Balkana.

Đoana je istakao intenzivne napore koje preduzimaju saveznici u NATO-u i Evropska unija da smanje nedavne tenzije, posebno na sjeveru Kosova.

On je takođe istakao ključnu podršku koju pružaju misija KFOR-a predvođena NATO-om i misija vladavine prava (EULEKS) koju vodi EU u uspješnom uklanjanju blokada na putevima, koje su pomogle da se u potpunosti vrati sloboda kretanja širom Kosova.

”KFOR ostaje izuzetno oprezan i ima sposobnost i osoblje da nastavi da sprovodi svoj mandat UN u potpunosti i na dnevnoj bazi, za dobrobit svih zajednica koje žive na Kosovu. Ovo doprinosi bezbjednosti na Kosovu i stabilnosti u cijelom regionu”, istaknuto je u saopštenju.

NATO takođe nastavlja da podržava dijalog Beograda i Prištine uz posredovanje EU – kao glavne platforme za izgradnju trajnog mira i bezbjednosti širom regiona – i sve napore usmjerene ka unapređenju evropskih i evroatlantskih integracija Zapadnog Balkana. 

Eskobar i Lajčak su takođe obavijestili ambasadore NATO-a o njihovim uzajamnim jačanjem diplomatskih napora i angažmana sa svim stranama u regionu

”Mir i stabilnost na Zapadnom Balkanu važni su za sve Evropljane. SAD, naši NATO saveznici i EU posvećeni su radu sa Srbijom i Kosovom u pronalaženju rješenja i ostvarenju napretka u interesu stabilnosti, bezbjednosti i dobrobiti svih zajednica”, navedeno je u objavi na Facebook-u.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.