Novi Pazar: Tuberkuloza potvrđena kod šest osnovaca
Ilustracija

Novi Pazar: Tuberkuloza potvrđena kod šest osnovaca

Portparolka novopazarskog Zavoda za javno zdravlje (ZZJZ) Maja Iković rekla je danas da je po troje djece iz osnovnih škola "Bratstvo" i "Stefan Nemanja" oboljelo od tuberkuloze, i da je u toku testiranje ostalih učenika i nastavnog osoblja u tim obrazovnim ustanovama.

Ona je za radio Sto plus istakla da je još dvoje djece trenutno na posmatranju i pod terapijom, jer se sumnja da su takođe zaraženi, te da je virus proistekao iz dvije različite porodice.

"U pitanju je porodična epidemija, u kojoj je oboljelo šestoro djece iz dvije osnovne škole, a bolest je registrovana polovinom prošlog mjeseca. Trenutno se vrši testiranje učenika iz odjeljenja u kojima borave oboljela djeca, kao i njihovih nastavnika i do kraja ove nedjelje završavamo jednu školu, dok je testiranje druge planirano za sljedeću nedjelju", navela je Iković.

Dodala je da su sva deca koja su do sada testirana bila bez simptoma i da za sada nema sumnje da su zaražena virusom tuberkuloze.

Ona je apelovala na roditelje da obrate pažnju na simptome kod svoje djece i da ih obavezno dovedu na testiranje ukoliko duži vremenski period imaju temperaturu, noćno znojenje, malaksalost i gubitak telesne težine.

U Novom Pazaru godišnje od tuberkuloze oboli oko 50 osoba, a tokom prošle godine potvrđeno je oko 30 takvih slučajeva.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.