Fajon: Integracija zemalja Zapadnog Balkana u EU najbolji odgovor na uplitanje Rusije
Foto: Radio Slobodna Evropa

Fajon: Integracija zemalja Zapadnog Balkana u EU najbolji odgovor na uplitanje Rusije

Integracija država Zapadnog Balkana visoko je na listi prioriteta Evropske unije (EU), kazala je ministarka vanjskih poslova Slovenije Tanja Fajon, navodeći da je to ključni odgovor na pojačan ruski uticaj u tom regionu.

Ona je danas u Sarajevu razgovarala sa ministarkom vanjskih poslova Bosne i Hercegovine (BiH) Biserom Turković i obećala stručnu pomoć u sprovođenju zahtjevnih i neophodnih reformi, sa kojima će se BiH susresti za putu ka EU, prenosi Radio Slobodna Evropa.

“Slovenija je pružila ruku BiH, a prvenstveno od vas zavisi koliko jako ćete stisnuti tu pruženu Slovenije i EU”, rekla je Fajon.

Ona je naglasila da će institucije BiH morati da urade svoj dio zadatka i ispune 14 prioriteta koje je postavila Evropska komisija, i da će upravo to odlučiti brzinu pristupanja EU.

Fajon je kazala da je upoznata sa povećanim ruskim uticajem u BiH, dodajući da je jedinstvo u Evropi ključno kao odgovor na rusku agresiju na Ukrajinu.

“Pregovori sa Sjevernom Makedonijom, bezvizni režim za Kosovo i širenje na Zapadni Balkan su visoko na listi prioriteta”, rekla je Fajon, i dodala da će Slovenija pomoći i tehnički i politički.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.