Kurti: Granica Kosova i Srbije postala granica NATO i Rusije
Aljbin Kurti

Kurti: Granica Kosova i Srbije postala granica NATO i Rusije

Postizanje sporazuma Kosova i Srbije zavisi od pritiska Zapada na Beograd i planova zapadnih zemalja za Balkan, ocijenio je kosovski premijer Aljbin Kurti, dodajući da sporazuma nema, jer nema ni dijaloga, što je odgovornost Evropske unije.

U intervjuu bečkom dnevniku “Prese“, na konstataciju da su tenzije između Srbije i Kosova "opasno porasle",  i to drugi put za samo par mjeseci, te pitanje kada bi moglo da dođe do nove eskalacije, Kurti je rekao da je to teško predvideti, jer zavisi od Srbije.

“Ekstremisti koje podržava Beograd su postavili 16 barikada na sjeveru zemlje. Nadam se da se to neće ponovo desiti“, rekao je Kurti, prenosi Kosovoonline.

Dodao je da Beograd ne prihvata da je Kosovo nezavisna zemlja i pokušava da je minira, kao i da aplikacije Prištine za članstvo u Savjetu Evrope i EU, ali i ekonomski napredak, stvaraju "nervozu u Beogradu". Na pitanje da li bi moglo ponovo doći do vojnih sukoba, Kurti je izrazio nadu da do toga neće doći, ali i naveo da Srbija oko Kosova ima 48 vojnih i policijskih baza.

“Na našoj granici i na sjeveru zemlje vidjeli smo ljude sa oznakama nacionalističkih ruskih bajkera 'Noćni vukovi' i ruske plaćeničke grupe 'Vagner'“, tvrdi Kurti.

Kaže i da je zabrinut, ne samo zbog Srbije, već zbog veze Srbije sa Rusijom, a na konstataciju da je Beograd uvijek imao dobre odnose sa Moskvom, rekao da to jeste tačno, ali da se Srbija, u poslednje vrijeme, "masivno okrenula" ka Kremlju.

“Beograd ne učestvuje u sankcijama protiv Rusije, sklopio je mnoge sporazume sa Moskvom, a i Aleksandar Vulin, najproruskiji srpski političar je postavljen za šefa srpske obavještajne službe“, dodao je on.

Prema njegovim riječima, EU bi mogla i morala više da djeluje protiv uticaja Rusije, i to ne samo sa fokusom na rusku agresiju u Ukrajini, već i na štetni uticaj Moskve na cijelom kontinentu, a prije svega na Balkanu, koji još uvijek nije potpuno integrisan u EU.

“U Srbiji, Kremlj ima režim koji želi da bude hegemon regiona“, tvrdi Kurti.

Naveo je i da je zbog tijesnih veza Beograda i Moskve, situacija takva da, kako kaže, nezavisnost Kosova sada ne mora da se brani samo od Srbije, već sve više i od Rusije.

“Granica Kosova i Srbije je postala granica između NATO i Rusije“, smatra Kurti.

U tom smislu, dodao je da Kosovo sada uspostavlja svoju vojsku i želi da pristupi NATO.

Na pitanje u vezi sa zahtjevom Srbije da uputi svoje bezbjednosne snage na Kosovo, Kurti je kazao da je komandant Kfora to “naravno odbio“, a i niko nije, dodaje, očekivao drugačiju odluku.

“Srpske trupe su 1999. pod Slobodanom Miloševićem sprovele genocid na Kosovu. To pokazuje da se Vučićev karakter ne razlikuje mnogo od njegovog prethodnika“, kaže Kurti.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.