Fajon: Slučaj ozbiljan i važan na međunarodnom nivou
Fajon

Fajon: Slučaj ozbiljan i važan na međunarodnom nivou

Slovenačka šefica diplomatije Tanja Fajon potvrdila je danas da su dvojica stranih državljana optuženih za navodnu špijunažu u korist Rusije uhapšeni i dodala da je taj slučaj ozbiljan i važan na međunarodnom nivou.

Tanja Fajon nije željela da odgovori na pitanje da li su navodni špijuni ruski državljani, niti da otkrije bilo kakve detalje o njihovom identitetu, prenosi slovenačka novinska agencija STA.

"Istraga je u toku, a organi za sprovođenje zakona rade svoj posao'', rekla je Fajon i dodala da ruski ambasador nije pozvan, niti je ruskoj ambasadi poslata protestna nota, navodi agencija, prenosi Rts.

Prethodno je slovenačka obavještajno-bezbjednosna služba uhapsila u Ljubljani dvojicu stranih državljana za koje se sumnja da su ruski špijuni.

Prema pisanju lista Delo, jedan od uhapšenih ima državljanstvo jedne od južnoameričkih zemalja, a navodno je bio prijavljen pod lažnim identitetom.

Pretkrivični postupak je pokrenut u Okružnom državnom tužilaštvu u Ljubljani na osnovu saopštenja slovenačke Obaveštajno-bezbednosne službe Sova.

Istraga se vodi zbog sumnje da je izvršeno krivično djelo špijunaža za stranu obavještajnu službu.

Vjeruje se da su dvojica ruskih agenata koji su radili u ulici Parma služili ruskoj vojnoj obavještajnoj službi GRU i da su djelovali kao dio špijunskog složenog programa koji kontraobavještajci u SAD nazivaju "ilegali" - špijuni koji se integrišu u lokalnu zajednicu kako bi je špijunirali i potencijalno pridobili neke od mještana.

Riječ je o visoko disperzovanoj mreži visoko obučenih "uspavanih agenata", koji uglavnom imaju lažne identitete i državljanstva trećih zemalja, često južnoameričkih država, a najčešće djeluju pod okriljem vojne obavještajne službe GRU.

Dvojici osumnjičenih za krivična djela špijunaže prijeti do osam godina zatvora.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.