Kavarić o malim boginjama: Propuštena je prilika da se zaštiti zdravlje djece
Nebojša Kavarić

Kavarić o malim boginjama: Propuštena je prilika da se zaštiti zdravlje djece

Predsjednik Asocijacije za preventivnu pedijatriju i bivši direktor Doma zdravlja u Podgorici, pedijatar Nebojša Kavarić je u razgovoru za "Dan" saopštio da bi pojava prvih slučajeva obolijevanja od morbila (male boginje) bila veoma loša vijest.

Upitan da li je Crna Gora zakasnila sa kampanjom za obaveznu vakcinaciju djece, kao i šta bi značilo izbijanje epidemije u državi gdje MMR vakcinu nije primilo njih 25.000, Kavarić je odgovorio da je "propuštena prilika da se zaštiti zdravlje i životi najmlaćih od morbila".

“Smatram da je umjesto benignog termina "kašnjenje vakcinacije", primjereniji termin "propuštena prilika" da se zaštite zdravlje i životi najmlađih od morbila, zaušaka i rubeole, posebno sa očekivanom posljedičnom epidemijom, bila bi veoma loša vijest za crnogorsko zdravstvo i što je najvažnije, loša vijest za nevakcinisanu djecu i njihove roditelje. Radi se o veoma kontagioznom oboljenju sa više razloga. Što je dijete mlađe, a takva je većina nevakcinisanih, klinička slika može biti teža, komplikacije češće i posljedice opasnije po zdravlje i nažalost, i po sam život djeteta“, istakao je doktor Kavarić.

Na pitanje šta je trebalo preduzeti za veći obuhvat imunizovane djece, inače zakonski obaveznom MMR vakcinom, čija se prva doza prima do druge godine života, Kavarić podsjeća da "obaveznost govori o značaju i opasnosti koje to oboljenje nosi po život i zdravlje djeteta".

“Obaveza, namjera i odluka nadležnih da se na čitavoj planeti zaštite zdravlje i životi miliona djece, bazirane na naučnim dostignućima i činjenicama su opredjeljujući faktori kada se donose odluke o obaveznosti neke medicinske metode, procedure, stavljanje lijeka, uključujući i vakcine u upotrebu. Propisane kazne, zakonske mjere takođe imaju isti osnovni cilj, da skrenu pažnju na značaj i veličinu opasnosti od predmetnog zaraznog oboljenja. Pretpostavljam da nikome nije moglo pasti na pamet da će se nekad u budućnosti sresti sa situacijom u kojoj će neko, bilo ko pokušati da svoju djecu izloži ozbiljnom riziku po život i zdravlje, odbijajući da ih zaštiti izuzetno dobrim i efikasnim lijekom kakve su vakcine. Smatram da represija nije optimalan put, a ni saveznik u promociji zdravlja. Pravno, ona mora biti propisana sa jasnim ciljem–zaštitom zdravlja i života svih građana, uključujući i djecu“, kazao je Kavarić.

On je poručio da je umjesto prijetnji sankcijama, mnogo bolje, djelotvornije, održivije i humanije imati, kao glavni zadatak države i čitavog društva, kontinuiranu, ubjedljivu, razumljivu i prihvatljivu edukaciju i promociju zdravlja i značaja njegove zaštite i očuvanja.

“To mora trajati stalno i neograničeno. To zahtijeva sredstva, vrijeme, ljude i institucionalno, profesionalno i društveno odgovorno strpljenje“, napominje Kavarić.

Po riječima Kavarića, građani ne mogu biti krivi, već samo needukovani, neobaviješteni, zanemareni, neuvaženi i zaobiđeni. On dodaje da živimo u vremenu opšte obaviještenosti, dostupnosti svih, pa i pogrešnih informacija.

Kavarić napominje da mora da ponovi da je obostrano povjerenje i uvažavanje glavni saveznik u zaštiti zdravlja stanovništva jedne zemlje, posebno djece.

“Ako se nema povjerenja u javnu politiku, u zdravstveni sistem neće biti povjerenja ni u ciljeve, namjere i aktivnosti tog društvenog i zdravstvenog sistema. Što prije shvatimo da je imunizacija stvar čitavog društva, a ne samo zdravstva, odnosno medicine, rezultati će biti bolji, a djeca sigurnija“, poručio je Kavarić.

Stimulisati i nagraditi medicinske timove

“Smatram izuzetno korisnim i motivišućim uvesti direktne stimulacije i posebnu naknadu za vakcinaciju, gdje će se po svakom zaštićenom djetetu, pedijatrijski ili drugi tim koji uspješno obavi imunizaciju, biti posebno nagrađen. Time bi profesionalcima pokazali da su poštovani, uvaženi i što je najvažnije da nisu sami u ovoj veoma bitnoj borbi i nastojanju da djecu ne damo bolestima“, istakao je Nebojša Kavarić.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.