Njemačka zabranjuje reklamiranje nezdrave hrane za djecu?
Ilustracija

Njemačka zabranjuje reklamiranje nezdrave hrane za djecu?

Reklamiranje hrane za djecu sa previše šećera, masti i soli će u Njemačkoj biti zakonom zabranjeno, ako se ostvare planovi ministra poljoprivrede i prehrane Džema Ozdemira (Cem Özdemir).

“Moramo da osiguramo zdrav rast djece,” rekao je ministar u ponedjeljak u Berlinu.

Dosadašnja dobrovoljna ograničenja nisu dala rezultate.

Zabrana reklamiranja proizvoda za djecu mlađu od 14 godina će važiti za “sve relevantne medije.” Zapravo, reklama neće biti od šest izjutra do 23 časa, kada je vjerovatnoća da ih djeca vide veća.

A koji proizvodi imaju prekomjeren sadržaj šećera, masti ili soli odrediće se prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije.

Postavljanje reklamnih plakata za takve proizvode u krugu od 100 metara oko škola, vrtića, igrališta i rekreacionih objekata za djecu isto treba da se zabrani.

Udruženja potrošača i medicinska udruženja već dugo traže promjene.

Vladajuća koalicija je obećala da “više neće biti reklamiranja hrane sa visokim količinama šećera, masti i soli, u programima za djecu mlađu od 14 godina.”

Ograničenje se pominje i u Ozdemirovim ključnim tačkama strategije za ishranu, koje je vlada odobrila u decembru.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.