Brnabić: Formiranje ZSO realnost nakon poslednjih pregovora u Briselu

Brnabić: Formiranje ZSO realnost nakon poslednjih pregovora u Briselu

Predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO) "realnost i prva tačka na dnevnom redu" nakon nastavka dijaloga Beograda i Prištine, koji je održan 27. februara u Briselu.

"(Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić) ništa nije potpisao, ZSO je realnost i prva tačka na dnevnom redu, crvene linije nepriznavanje Kosova i nema Kosova u UN. To su naše pozicije", rekla je Brnabić za televiziju Pink.

Navela je da je dio međunarodne zajednice, koji učestvuje u pregovorima, sada još glasniji oko formiranja ZSO i ocijenila je da se iz reakcije prištinskih političara na taj sastanak u Briselu "vidi da je Srbija branila svoje crvene linije", jer se međusobno priznanje na kom je insistirala prištinska strana, više ne pominje.

"Ne priča se o međusobnom priznanju, već o normalizaciji odnosa. Za to se izborio Aleksandar Vučić, kao što se izborio i za ZSO s izvršnim ovlašćenjima i gurao da dvije godine kasnije (od Briselskog sporazuma), imamo sporazum koji govori koja su izvršna ovlašćenja, koji je statut, kako se pravi, šta ona znači za srpski narod na Kosovu i Metohiji i kako ona čuva Srbiju na Kosovu i Metohiji", rekla je Brnabić.

Premijerka je ocijenila i da je "antidržavna koalicija" napadima na Vučića pred i nakon sastanka u Briselu "učinila sve što je u njenoj moći da oteža položaj Srbije" u tim pregovorima.

"To što oni žele da oslabe Vučića na pitanju Kosova i Metohije, treba da se razume da je to slabljenje položaja Srbije", ocenila je Brnabić.

Komentari

Komentara: (1)

Misell

05. 03. 2023 - 07:52

Neka bi dao Bog da su vama to, zaista bili poslednji pregovori, pa ko ih nastavi, nastavi.
Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.