Adžić: Gradiće se Palata pravde, vanredna sjednica Vlade u utorak
Filip Adžić

“Panike bilo među građanima, ne može se reći da je kolektivna sigurnost ugrožena”

Adžić: Gradiće se Palata pravde, vanredna sjednica Vlade u utorak

Ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić rekao je da će vanredna sjednica Vlade, nakon jučerašnje eksplozije u Osnovnom sudu u Podgorici, biti održana u utorak, ističući da izvršna vlast čini sve što može da očuva sigurnost institucija i građana. On je najavio da će se graditi Palata pravde, gdje će bezbjednost biti na većem nivou. Gostujući u Dnevniku TVCG, Adžić je rekao da će biti održana i sjednica Vijeća za nacionalnu bezbjednost.

Adžić je rekao da je jasno da je zbog eksplozije bilo panike među građanima, "ali ne možemo reći da je bezbjednost ugrožena kolektivno u Crnoj Gori".

"Ne dešava se ništa vanredno što ukazuje da ima sistemskog plana da se naruši bezbjednost u Crnoj Gori", navodi Adžić. 

Istakao je da je u pitanju bezumni zločin pojedinca, koji je skoro nemoguće predvidjeti.

"Ali državni organi moraju uraditi sve da bezbjednost očuvaju na najvišem nivou", rekao je Adžić, ističući da nema razloga da zbog ovih događaja osjeća ličnu odgovornost. 

Kako je rekao, da je u Osnovnom sudu u petak bila specijalna jedinica izraelske ili američke policije, ishod bi bio isti.  Kako je pojasnio, osoba koja je aktivirala eksploziv došla je da sebi oduzme život i aktivirala je bombu prije nego što je uopšte došla do policijske kontrole.  

"Mi imamo operativnne informacije da je lice bilo u nekoj vrsti problema. Saznali smo da se govorilo o toj vrsti problema, posebno familijarnih problema. Obaveza stoji pred državim organima, koji moraju intenzivnije raditi na prevenciji ovakvih događaja i kao društvo moramo biti odovorniji. Vjerujem zaista da kao društvo moramo biti odgovorniji a važno je uvezati instituicije, socijalne i zdravstvene, sa institucijama za bezbjednost, da bi vezano za ljude koji bi potencijalno mogli da izvrše ovakva djela, steknemo uvid", smatra Adžić. 

On kaže da policija ne može da prati svakog 24 sata, kao i da ne može da čuva baš sve institucije.

"Zaista bi nam trebalo 30-ak hiljada službenika da čuvaju sve objekte. Ne osjećam odgovornost, jer to je uradio pojedinac, bio je to izolovan slučaj. Prije same kontrole policije, aktiviran je eksploziv. Uz to treba znati da policija nije zadužena da čuva sudske i tužilačke ustanove. Zašto nije urađeno ništa za proteklih desetak godina da se popravi bezbjednost, nije pitanje za mene. Mi gradimo nove prostorije za SDT i Palatu pravde, gdje će biti povećana bezbjednost. Preduzimamo određene korake da zašitimo građane", navodi Adžić.  

On razumije da su očekivanja velika "ali ne možemo sve da riješimo za godinu dana". 

"Mada radimo na tome da prije svega organi koji brinu za pravdu budu na većem bezbjednosnom nivou", kaže Adžić. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.