Eskobar na Kosovu uoči sastanka u Ohridu
Gabrijel Eskobar

Eskobar na Kosovu uoči sastanka u Ohridu

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar će se drugog dana posjete Kosovu sastati sa visokim zvaničnicima, predsjednicom Vjosom Osmani, premijerom Aljbinom Kurtijem i presjednikom Skupštine Gljaukom Konjufcom.

Ovi sastanci američkog izaslanika sa liderima Kosova dolaze uoči sastanka u Ohridu u Sjevernoj Makedoniji 18. marta, gdje će Kurti sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem razgovarati o implementaciji evropskog predloga za normalizaciju odnosa dvije strana.

Eskobar će sastanku u Ohridu prisustvovati u svojstvu posmatrača.

On se prethodno 16. marta u Beogradu sastao sa državnim rukovodstvom Srbije, predsjednikom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić.

Potom je na konferenciji za novinare rekao da SAD od sastanka u Ohridu očekuju "priznanje" da Zajedinca opština sa srpskom većinom predstavlja "značajan dio odnosa između Srbije i Kosova".

Poručio je kako je formiranje ove Zajednice na Kosovu bliže nego što je to bilo prije mjesec dana i ponovio da je sada pitanje samo na bazi kog modela će biti primijenjen taj sporazum.

Zajednica opština sa srpskom većinom je dogovorena u okviru dijaloga Kosova i Srbije 2013. godine, a dvije godine kasnije su utvrđeni principi na osnovu kojih će ona biti formirana – pravni okvir, finansiranje, struktura, oblasti djelovanja i ostalo.

Kosovo se oštro protivilo formiranju Zajednice uz obrazloženje da može štetno da utiče na unutrašnju funkcionalnost, ali je Kurti, nakon insistiranja međunarodne zajednice, iznio nekoliko uslova pod kojima ona može biti formirana.

Neki od njih su da bude u skladu sa zakonima Kosova i da služi isključivo međuopštinskoj saradnji.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.