Direktor Torlaka objašnjava zašto je povučena serija BSŽ vakcine

Direktor Torlaka objašnjava zašto je povučena serija BSŽ vakcine

Jedna serija “Torlakove” BCG (BSŽ) vakcine, koja se daje bebama protiv tuberkuloze, povučena je sa tržišta. Luka Dragačević, direktor ovog instituta koji decenijama proizvodi BCG vakcinu, objasnio je u razgovoru za RTS zašto je do povlačenja došlo. Torlakove vakcine povučene su i u Crnoj Gori.

Direktor “Torlaka“ kaže da je povlačenje serija ljekova iz prometa uobičajena praksa, a do toga je ovaj put došlo nakon interne provjere u Institutu.

BCG vakcina se daje bebama u jednoj dozi i riječ je o tzv. živoj vakcini.

“Vidjeli smo da postoje određena odstupanja u kvalitetu lijeka. Iako je njegova aktivnost bila preko 92 odsto, povukli smo, to je normalno i dešava se i u drugim zemljama. Apelujem na roditelje, kliničke studije pokazuju da nema potrebe da brinu, čak i pad od 50 odsto aktivnosti ne utiče na razvijanje imunskog odgovora“, rekao je Luka Dragačević.

Odmah po dobijanju rezultata, u roku od sat vremena, „Torlak“ je obavijestio sve zavode i relevantne institucije, piše RTS.

Dragačević ponavlja da nema razloga za zabrinutost, jer u nekim zemljama kriterijum aktivnosti iznosi i oko 50 odsto, dok je kod njih u Srbiji 92 procenta.

“Vakcina i sa 50 odsto aktivnosti daje adekvatan imunski odgovor, imali smo malo odstupanje, veće odstupanje je pri aplikaciji, ali ovo je nešto što regulativa nalaže“, rekao je Luka Dragačević.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.