Šest decenija od osnivanja SFRJ: Da li je zaista bilo “ljepše nekad“?
Ilustracija

Šest decenija od osnivanja SFRJ: Da li je zaista bilo “ljepše nekad“?

Ustavom je 7. aprila 1963. godine dotadašnja Federativna Narodna Republika Jugoslavija promijenila ime u Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija.

Ustav Jugoslavije iz 1963. godine poznat je i pod nazivom “povelja samoupravljanja“, jer je samoupravni model primijenjen u svim sferama i na svim nivoima društvenog života.

Ime države je promijenjeno u SFRJ i definisana je kao “savezna država dobrovoljno ujedinjenih i ravnopravnih naroda i socijalistička demokratska zajednica zasnovana na vlasti radnog naroda i samoupravljanja“. Takođe je teritorija Jugoslavije opisana kao “jedinstvena i sačinjavaju je teritorije socijalističkih republika“.

Istim Ustavom je Autonomna kosovsko-metohijska oblast proglašena Autonomnom pokrajinom Kosovo i Metohija.

Jedanaest godina kasnije je usvojen novi savezni ustav, koji je dao više autonomije republikama i pokrajinama. Republike su dobile više prava, a smanjene su ovlasti savezne države. Jedna od odredbi isticala je teritorijalni integritet SFRJ.

Iste godine je Josip Broz Tito proglašen za doživotnog predsjednika, kako države, tako i Saveza komunista Jugoslavije.

Posle Titove smrti 1980. godine, porasle su tenzije među narodima, a 1991. i 1992. godine došlo je do raspada Jugoslavije.

“Mi smo more krvi prolili za bratstvo i jedinstvo naših naroda. E nećemo nikom dozvoliti da nam dira ili da ruje iznutra, da se ruši to bratstvo i jedinstvo“, govorio je Tito.

Takođe je rekao i da “nijedna naša republika ne bi bila niko i ništa, da nismo svi zajedno“ i “čuvajte bratstvo i jedinstvo kao zenicu oka svoga“.

A kako je to zapravo izgledalo, dok je trajalo?

Kako se sećaju oni koji su bili rođeni za vrijeme i prije osnivanja SFRJ, u državi je postojala “jaka srednja klasa“, a bilo je manje, ili uopšte nije bilo “prebogatih“.

Zaposleni su, u većem broju, mogli sebi da priušte nov automobil, da odu na ljetovanje, a stan se dobijao od preduzeća.

“Radnička klasa je stub naše socijalističke države, radnička klasa svih nacionalnosti i u svim republikama ima ista gledišta i iste interese, i ona predstavlja cement koji učvršćuje i snaži našu socijalističku zajednicu“, bile su riječi Josipa Broza.

Automobili su većinom bili “fiće“, a kasnije “stojadini“ i “jugo“.

Kao sjećanja još navode sigurnost i “slobodno kretanje u zemlji i inostranstvu“, ali i – besplatno školovanje i liječenje. Privatnih ljekara, zubara, kao ni apoteka u to vrijeme, nije bilo. To je sve, kažu, “ljudima ulivalo sigurnost“.

Tada se, ističu, cijenilo znanje i umeće.

“Naše bogatstvo nisu samo fabrike i putevi. Naše bogatstvo je čovek, novi čovek, socijalistički čovek, koga treba izgrađivati“, govorio je Tito.

Ipak, sjećaju se i drugih stvari. Na primjer, osim Saveza komunista nisu bile dozvoljene stranke, a na izborima, na svim nivoima je za jedno mjesto bio jedan kandidat.

Na primer, za strani automobil se za carinu plaćao još jedan do jedan i po automobil, odnosno, ako je Njemac kupovao automobil za 10.000, ovde se plaćao 25.000 maraka.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.