Donosimo vam spisak najboljih namirnica - Jelovnik za VELIKI PETAK u kojem će uživati svi ukućani
Iilustracija

Donosimo vam spisak najboljih namirnica - Jelovnik za VELIKI PETAK u kojem će uživati svi ukućani

Veliki petak je hrišćanski praznik u znak sjećanja na Isusovo raspeće i njegovu smrt na Golgoti.

Poznat je i kao Sveti petak, Veliki petak, Veliki i Sveti petak i Crni petak.

Veliki petak je dan kada bi svaki hrišćanin pravoslavne veroispovesti trebalo da posti. Smatra se da post predstavlja zdraviji način ishrane. Danas, post nije toliko zahtjevan kao što je nekada bio, razlog za to je postojanje gotovo svih zamjenski proizvoda za namirnice koje nisu posne.

Za vas smo pripremili mali podsjetnika za pravilan odabir posnih namirnica:

Žitarice - Proizvodi od žite uvijek su pravi izbor ukoliko postite ili želite da korigujete svoju ishranu, naša preporuka bila bi heljda, jer ta žitarica praktično grije organizam i ima veliku hranjivu vrijednost.

U toku posta naravno ne možete jesti meso i jaja, stoga je riba najbolja zamjena. Ukoliko se odlučite za ribu neka to bude ona bogata omega tri masnim kisjelinama poput skuše, haringe ili tune. Takođe, pored ribe, možete konzumirati soju ili proizvode od soje što predstavlja dobru zamjenu. Ne zaboravimo i vegi burgere, koji su gotovo identični sa pravim mjesnatim burgerima.

Kao zamjenu za mlijeko, koristite sojino mlijeko ili neko mlijeko od žitarica poput pirinčanog, prosjenog, ovsenog, bademovog, Ukoliko ste zaljubljenik u mliječne proizvode poput sira, krem sira i raznih namaza, tofu sir i namazi od tofua su odlična zamjena.10c24ec71b6630badd84e643e8a55061

Kada govorimo o voću i povrći, naravno tu možete jesti šta god poželite. Pravite salate miješajući povrće različitih boja. Pripremajte variva, čorbice, potaže ili pljeskavice u kombinaciji sa žitaricama ili pečurkama. Pečurke su odlična zamjena za mesnate proizvode. Naša preporuka bio bi potaž od brokolija, nećete se pokajati ukoliko se odlučite da probate.7b04442785828ba2bc36a1d86c23c56f

Što se tiče voća, možete praviti razne varijante cijeđenih sokova, kompota ali naravno i jesti voće.

I sada dolazimo do dijela o slatkišima, mnogo polemike se vodi o ovim proizvodima, postavljaju se pitanja poput "da li je posno", "šta ako sadrži tragove mlijeka", itd. da bi izbjegli te dileme najbolje bi bilo da potrebu za šećerom zadovoljite nekim voćem a ako vam se baš prijede nešto slatko pojedite crnu čokoladu ili neki proizvod od kakaoa.

Posni jelovnik za jedan dan (Veliki petak)

Doručak - Za doručak možete pripremiti ovsenu kasu u kombinaciji sa sojinim ili bademovim mlijekom, zatim možete ubaciti neko voće poput banane ili malina, i dodati kakao i cimet za neodoljivu aromu i miris. Ovaj doručak izmamiće vam jutarnji osmeh i uljepšati čitav dan.

Užina - Jedna jabuka ili banana uz koju se ponekad može pojesti i nekoliko badema, lješnika ili nekog drugog jezgrastog voća.

Ručak - Najbolji izbor za ručak može biti riba koju preferirate propraćena nekim povrćem, pečurkama ili pirinčem. Takođe postoje i mnoge varijante pripremanja čorbi i potaža, poput pasulja, graška, brokoli potaža, karfiol, itd. Na vama je da izaberete što umijete i volite da spremite.

Užina - Za užinu poslije ručka možete pojesti neko voće, ali i neki posni kolač ili tortu.

Večera - Parče pite sa pečurkama ili krompirom, takođe možete se odlučiti ponovo za ribu propraćenu sezonskom salatom, ali možete napraviti i posnu pastu, za koju vam je potrebna tuna, posni majonez, kukuruz šećerac i naravno tjestenina, sve to izmiješajte u jednoj posudi i uživajte u ukusnom obroku.

 

Izvor:prva.RS

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.