Nekadašnji vojnik, bez obije noge kreće da osvoji Mont Everest
Foto: AFP

Nekadašnji vojnik, bez obije noge kreće da osvoji Mont Everest

Nekadašnji vojnik, pripadnik jedinice Gurka, koji je izgubio obije noge u Avganistanu, odlučio je da ostvari svoj "dječački san" i da se popne na vrh Everesta, uz geslo "bez nogu i bez granica".

Nepalac Hari Buda Magar (43), stao je na eksplozivnu napravu dok je služio kao vojnik u Avganistanu 2010. u Brigadi Gurka u sastavu britanske vojske, te su mu morale biti amputirane obije noge iznad kolena.

Nakon godina reedukacije i vežbanja, Magar je danas odlučan da osvoji Everest i u maju kreće na put koji će prikazivati putem svoje mrežne stranice uz slogan „bez nogu i bez granica“.

Kada se oporavio od šoka zbog invaliditeta, bivši vojnik odlučio je da provjeri “šta sve može da postigne fizički“, rekao je u intervjuu za agenciju AFP u baznom logoru podno Everesta.

Eksperimentisao je – isprobao je padobranske skokove, vožnju kajakom i skijanje.

“To mi je oslobodilo duh“, rekao je Nepalac i nada se uskoro da postane prvi čovjek s amputiranim nogama iznad koljena, kojem je uspieo uspon na “krov svijeta“ visok 8.849 metara.

Hari Buda Magar odrastao je u blizini Himalaja i uspon na Everest njegov je “dječački san“.

Osobe sa invaliditetom nisu osuđene na život u kolicima

Alpinista danas ima odijelo osmišljeno posebno za njega, sa silikonskom postavom na bedrima kako bi ga zaštitila od promrzlina. Kramponi su učvršćeni za njegove skraćene proteze.

Već je osvojio vrh Mera visok 6.476 metara u Nepalu, kao i Mon Blan (4.808 metar) u Francuskoj.

Samo su dvije osobe amputiranih nogu, ali ispod koljena, uspjele da osvoje Everest: Novozelanđanin Mark Inglis 2006, kao Kinez Sja Boju 2018.

I Magar se pripremao za ekspediciju 2018, no morao je da odustane zbog tada važećeg zakona u Nepalu, te je počeo kampanju za izmjenu tog zakona, u čemu je i uspio u decembru 2017, kada je ukinuta zabrana uspona na Everest za osobe s amputacijama obije noge ili slepim osobama iz bezbjednosnih razloga.

“Bilo je mnogo prepreka, no konačno sve se posložilo da ostvarim svoj san i srećan sam“, priznao je.

Njegov uspon će se poklopiti, sasvim slučajno, s krunisanjem britanskog kralja Čarlsa III, baš kao što se prvi uspon na Everest poklopio s krunisanjem Elizabete II prije 70 godina, koji su ostvarili Novozelanđanin Edmund Hilari i Nepalac Tenzing Norgej.

“Ratovao sam za tu krunu. Izgubio sam obije noge za (britansku) krunu“, podsjetio je Magar.

Veteran danas nosi kratke pantalone i ponosno pokazuje svoje proteze kojih se donedavno stidio.

“Mislio sam tada da je gotovo s mojim aktivnim životom i da ću ostatak provesti u invalidskim kolicima“, priznao je.

“Danas mi je glavni cilj da informišem (ljude) o invaliditetu. Da sam znao ranije ono što danas znam, ne bih izgubio dvije godine života“, kazao je.

Osobe s invaliditetom nisu osuđene na mirovanje, one samo “na drugačiji način obavljaju stvari“, dodao je.

Njegov vodič Krišna Tapa optimistično vjeruje u uspeh ekspedicije.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.