Počinje novo poglavlje u istoriji Velike Britanije: Danas krunisanje kralja Čarlsa III
Foto: Reuters

Počinje novo poglavlje u istoriji Velike Britanije: Danas krunisanje kralja Čarlsa III

Krunisanje kralja Čarlsa III održava se danas u Vestminsterskoj opatiji u Londonu.

Tokom ceremonije, kralj Čarls Treći biće krunisan zajedno sa Kamilom, kraljicom suprugom. Sama ceremonija bi trebalo da počne u 11 časova, a očekuje se da će kraljeva povorka stići u Vestminstersku opatiju neposredno prije toga, piše BBC.

Krunisanje je i simbolična vjerska ceremonija tokom koje se kruniše suveren, tada mu se na glavu stavlja kruna. Međutim, nije neophodno da se monarh kruniše da bi postao kralj.

Čarls je decenijama čekao da dođe na presto. Zvanično je proglašen kraljem tri dana nakon smrti kraljice Elizabete Druge.

Bakingemska palata je najavila razne događaje za vikend, uključujući koncert u zamku Vindzor u nedelju 7. maja na kom će nastupiti Kejti Peri, grupa “Take That“ i Lajonel Riči.

Ko će prisustvovati krunisanju?

Krunisanje je državna prilika, što znači da vlada kontroliše listu gostiju.

Među zvanicama će se naći i nasljednik kralja Čarlsa, princ Vilijam, njegova supruga Kejt, kao i njihovo troje dijece Džordž, Šarlot i Lui.

Princ Hari, vojvoda od Saseksa je potvrdio da će doputovati iz SAD na krunisanje, ali njegova supruga, vojvotkinja od Saseksa, neće prisustvovati.

Ovaj događaj će ujedno biti i prvo pojavljivanje princ Harija u javnosti sa kraljevskom porodicom otkako su njegovi kontroverzni memoari objavljeni u januaru.

Datum krunisanja je i četvrti rođendan sina ovog para, princa Arčija, koji će ostati u SAD sa svojom majkom.

Očekuje se i dolazak vojvode od Jorka, princa Endrjua.

Kamilini unuci takođe će biti u Vestminsterskoj opatiji, pored kraljevog unuka, princa Džordža.

Pored kraljevske porodice, među zvanicama su i premijer, predstavnici parlamenta, šefovi država i drugi članovi kraljevske porodice iz cijelog svijeta.

Američki predsjednik Džo Bajden neće prisustvovati događaju, ali će prva dama Džil Bajden ići u njegovo ime.

Pored toga, 850 predstavnika zajednica pozvano je na ceremoniju u znak priznanja za njihov dobrotvorni rad.

Pozivnicu za ovu priliku dizajnirao je ilustrator Endrju Džejmison, a na njoj se nalazi folklorna figura “zelenog čoveka“, sa listovima bršljana, gloga i hrasta.

pozivnica

Foto: Reuters

Šta se dešava na krunisanju?

Krunisanja su ostala ista više od 1.000 godina. Britanska ceremonija je jedini preostali događaj ovog tipa u Evropi.

Međutim, ruta će biti kraća od one kojom je išla njegova majka kraljica Elizabeta Druga 1953. godine.

Očekuje se da će i povorka biti skromnija. Povorka kraljice Elizabete Druge imala je 16.000 učesnika i trebalo joj je 45 minuta da prođe bilo koju stacionarnu tačku na ruti od sedam kilometara.

Ovoga puta, kralj Čarls III i Kamila, kraljica supruga, stići će u Vestminstersku opatiju modernom kočijom  “Diamond Jubilee State“, napravljenoj u Australiji i isporučenoj kraljici Elizabeti II 2014. godine, kada je i prvi put korišćena.

A u povratku će koristiti “Gold State“ kočiju koja se koristi na svakom krunisanju od 1830. godine.

Povorka kralja Čarlsa

Učestvovaće više od 6.000 pripadnika oružanih snaga, što je najveća vojna ceremonijalna operacija u poslednjih 70 godina.

Hiljade veterana su takođe pozvane da gledaju krunisanje sa posebne platforme.

Šta se dešava tokom službe u opatiji?

Zakletva: Suveren se zaklinje da će poštovati zakon i Englesku crkvu

Pomazanje: Kraljeva ceremonijalna odežda se skida i on sijeda u stolicu. Nadbiskup od Kenterberija pomazuje kraljeve ruke, grudi i glavu svetim uljem napravljenim po tajnom receptu, ali za koje se zna da sadrži amber, cvetove narandže, ruže, jasmin i cimet. Ulje napravljeno za Čarlsa neće sadržati nikakve sastojke dobijene od životinja.

Dragocjenosti koje će se koristiti su žezlo, zlatni štap sa bijelim emajliranim golubom, simbolom pravde i milosti,  kruna koja se koristi samo na ceremonijama, koja je napravljena je za krunisanje kralja Džordža VI 1937. godine. Čarlsu će na kraju službe nadbiskup staviti na glavu krunu Svetog Edvarda iz 17 vijeka, izrađena je od zlata i izuzetno je teška, pa se koristi samo u trenutku krunisanja. Takođe će biti korišćeni i ceremonijalni mačevi.

Ustoličenje i omaž: Kralj napušta stolicu za krunisanje i prelazi na tron, nakon toga mu se odaje počast.

I Kamila, kraljica supruga, će tada biti pomazana na isti način i krunisana. Ona će koristiti krunu kraljice Marije.

kraljcarls

Foto: Reuters

Šta znamo o muzici?

Kralj je lično odabrao muziku za ceremoniju, koja sadrži 12 novonastalih komada, uključujući himnu kompozitora Endrju Lojda Vebera.

Dio službe pevaće se na velškom, a među solistima će biti i svjetski poznati velški operski pevač Ser Brin Terfel.

Biće grčka pravoslavna muzika u znak sećanja na kraljevog oca, princa Filipa, koji je rođen u Grčkoj.

Nastupiće i gospel hor, kao i horisti Vestminsterske škole.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.