Koje zdravstvene poteškoće možete imati ako ne pijete dovoljno vode
Iilustracija

Koje zdravstvene poteškoće možete imati ako ne pijete dovoljno vode

Preporučena dnevna količina vode za muškarce je tri litra, a za žene 2,2 litra. Ukoliko se ne držite ove preporuke, možete se susresti s nekoliko zdravstvenih problema.

Iako postoji mnogo uzročnika glavobolje, dehidracija je glavni krivac. Da biste izbjegli u budućnosti glavobolju, pijte vodu tokom čitavog dana umjesto da čekate da se zbog žeđi počnete osjećati loše, prenosi Eat This, Not That. Kada ne pijete dovoljno tečnosti, takođe dolazi do pojave tvrde stolice, prenosi Klix.ba.

Ukoliko ste ljubitelj kofeina i pića zasićenih šećerom, imajte na umu da biste trebalo da se trudite češće da konzumirate vodu. Ona će vam pomoći da izbjegnete osjećaj naglog nedostatka energije koji se obična javlja sat ili dva nakon što popijete nezdravo piće.

Ljekari su dokazali da se metabolizam učesnika u istraživanju povećao za 30 posto nakon što su popili samo pola litra vode. Ako pokušavate smršati, voda će vam naročito pomoći u ovom procesu.

Ne možete da se fokusirate na zadatak koji treba da obavite? Ovo bi moglo biti povezano s dehhidratacijom. Voda čini čak 80 posto mozga, a čak i mali nedostatak nje negativno utieče na pamćenje i raspon pažnje.

Ukoliko primijetite već broj otkucaja srca nego inače, to može biti uzrokovano nedovoljnim konzumiranjem vode. Smatra se da prosječan normalan broj otkucaja srca u mirovanju kod odrasle osobe iznosi između 60 i 100 otkucaja u minuti.

Kada ne pijete dovoljno tečnosti, vaše srce mora raditi jače da pumpa krv kroz tijelo, što dovodi do bržeg otkucaja. Da biste omogućili vašem kardiovaskularnom sistemu da radi efikasnije, započnite dan s puno tečnosti i posežite za vodom redovno tokom dana.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.