Bajden: Zelenski obećao da avione F-16 neće koristiti na ruskoj teritoriji
Foto: Reuters

Bajden: Zelenski obećao da avione F-16 neće koristiti na ruskoj teritoriji

Američki predsjednik Džo Bajden u nedelju je rekao da je od ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog dobio garanciju da Kijev neće koristiti zapadne borbene avione F-16 na ruskoj teritoriji.

Bajden je novinarima u Hirošimi, posljednjeg dana sastanka grupe G7, rekao da će se avioni upotrijebiti gdje god su ruski vojnici unutar Ukrajine.

Naglasio je da je ”vrlo malo vjerovatno” da će se avioni koristiti u bilo kojoj ukrajinskoj ofanzivi narednih nedelja, a da su Ukrajini potrebni da bi se branila od ruskih napada.

Zvaničnici država G7 u nedelju su objavili da neće odustati od podrške Ukrajini, u upozorenju ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, koji tvrdi da su ruske snage osvojile istočni grad Bahmut, što Kijev negira.

Bajden je na kraju trodnevnog skupa najavio novu, 375 miliona dolara vrijednu vojnu pomoć koja uključuje artiljeriju i oklopna vozila.

Američki predsjednik je drugim zvaničnicima tokom skupa rekao da Vašington podržava zajedničke programe obuke ukrajinskih vojnika za F-16, iako saveznici Kijeva još nisu donijeli konkretne odluke o davanju tih borbenih aviona.

Zelenski je u nedelju rekao da je siguran da će ih Kijev dobiti, posle više meseci lobiranja.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.