Njemačka podigla optužnice za prodaju špijunskog softvera Turskoj

Njemačka podigla optužnice za prodaju špijunskog softvera Turskoj

Njemačke vlasti su podnijele optužnice protiv četvorice zaposlenih u bavarskoj kompaniji osumnjičenih da su Turskoj prodali softver za nadzor koji bi mogao da bude korišćen za špijuniranje turskih disidenata, izjavili su danas tužioci.

Minhenski tužioci navode da su osumnjičeni svjesno prekršili uslove licenciranja robe dvostruke namjene tako što su prodavali softver za nadzor zemljama koje nisu članice EU.

Četvorica osumljičenih iz kompanije FinFišer terete se za komercijalno kršenje njemačkog zakona o trgovini i platnom prometu u tri slučaja.

Softver za nadzor „FinSpaj“ kompanije FinFišer ponuđen je za preuzimanje 2017. godine turskom opozicionom pokretu preko lažnog sajta, rekli su tužioci.

Minhensko tužilaštvo je otvorilo istragu protiv te kompanije 2019. godine, poslije žalbi više nevladinih organizacija, uključujući njemački ogranak Reportera bez granica i Evropskog centra za ustavna i ljudska prava.

Izvor:Beta

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.