KFOR između Srba i kosovskih specijalaca na sjeveru Kosova
Policija danas ranije koristila suzavac

KFOR između Srba i kosovskih specijalaca na sjeveru Kosova

KFOR sa vojnicima naoružanim dugim cijevima i opremom za razbijanje demonstracija, kao i pripadnici kosovske policije, raspoređeni su ispred zgrada opštine u Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku. Policija je ispred opštine Zvečan iskoristila suzavac protiv zaposlenih u lokalnoj samoupravi, koje su prethodno pripadnici Kfora propustili.

Predstavnici Srpske liste predali su dva zahtjeva Kforu, od kojeg očekuju da ga proslede predstavnicima policije – da novi albanski gradonačelnici ne ulaze u zgrade opština i da se specijalne jedinice kosovske policije odmah povuku. Trenutno je mirno.

Milović: Komandant Kfora za sjever Kosova uskoro dolazi na pregovore sa Srbima

Bivši gradonačelnik opštine Zvečan Dragiša Milović prenio je okupljenim građanima da će komandant Kfora zadužen za sjever Kosova uskoro doći da pregovara sa Srbima i zamolio ih da pokažu jedinstvo i mir.

Milović je rekao da je predstavnik američkog Kfora, sa kojim je prethodno razgovarao, rekao da građani "sačekaju oko sat vremena" i da će doći komandant Kfora zadužen za sjever da pregovara sa Srbima. Ispred zgrade opštine, okupljeni su pjevali "Izađi mala", "Srbija, Srbija", "Tamo daleko", javlja izvještač Tanjuga.

Okupljeni Srbi traže da se svi pripadnici specijalne policije povuku sa sjevera KiM i da albanski gradonačelnici ne ulaze u opštine.

Zahtjev Kfora je da se propuste dva vozila specijalne policije koja se nalaze u okruženju građana.

Pripadnik Kfora: Raziđite se ili ćemo sami ukloniti građane

Jedan predstavnik Kfora razgovarao je sa predstavnicima Srpske liste u Zvečanu i zatražio da se građani koji su okupljeni ispred opštine raziđu.

On je upozorio da će, u suprotnom, KFOR preduzeti akciju kako bi uklonio građane.

Predsjednik Srpske liste Goran Rakić odgovorio je da se ispred opštine u Zvečanu nalazi nenaoružan narod i da će im se uskoro pridružiti žene i djeca.

Kfor je potom pozvao medije koji izvještavaju na albanskom jeziku da uđu u zgradu opštine, gdje im je policija rekla da je to zbog njihove bezbjednosti.

Novinari koji izvještavaju na srpskom jeziku i dalje su napolju, ispred zgrade opštine, kao i jedan dio novinara koji izvještavaju na albanskom, koji nisu ušli u zgradu opštine.

Vučević: Do 14 časova biće potpuno raspoređene formacije vojske duž administrativne linije

Ministar odbrane Srbije Miloš Vučević izjavio je da je Vojska Srbije (VS) od petka u najvišem stepenu borbene gotovosti, a da će danas do 14 časova biti potpuno raspoređene formacije vojske duž administrativne linije.

Vučević je rekao da je suština da VS ostane u stepenu najviše borbene gotovosti, ali da očekuje da se ovo pitanje riješi politički, a ne ratom.

Dodao je da je Načelnik generalštaba VS general Milan Mojsilović u stalnim razgovorima sa Kforom, čiji je zadatak, kako je rekao Vučević, da obezbijedi mir i bezbiednost srpskog naroda na Kosovu.

 

Izvor: RTS

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.