Čestitke povodom Dana državnosti: Da je vječna Crna Gora
Ilustracija

Čestitke povodom Dana državnosti: Da je vječna Crna Gora

Mnogobrojni funkcioneri i predstavnici partija uputili su čestitke povodom 13. jula Dana državnosti.

Lider Pokreta Evropa sad Milojko Spajić poručio je da svakog 13. jula Crna Gora slavi svoju državnost, slobodu i antifašizam.

“Da bi bila vječna, ona mora biti izvanredna, a to će postići izvrsni ljudi koji će njenu budućnost graditi na bazi vizije, profesionalnosti i inovativnosti, oni koji ovoj državi i njenom slobodarskom narodu žele prosperitet, vladavinu prava i jednak status na međunarodnoj sceni“, naveo je Spajić na Tviteru.

Ministarka Maša Vlaović uputila je danas povodom 13. jula čestitku građanima i građankama Crne Gore.

“Građankama i građanima Crne Gore Ministarstvo kulture i medija želi srećan 13. jul – Dan državnosti Crne Gore. Plamen slobode, koji je neodvojivo vezan za 13. jul, neka nam svima bude inspiracija i podsticaj u našoj stalnoj borbi za Crnu Goru, njene građane i građanke i suštinske i istinske vrijednosti“, navela je u čestitci Vlaović.

vlaovic

Maša Vlaović

Antifašistička borba je, po njenim riječima,  brojnim umjetnicima bila inspiracija i podsticaj za rad, čiji spomenici posjeduju izuzetnu univerzalnu vrijednost i značajni su za cjelokupno čovječanstvo.

“Naš zadatak je da nastavimo da čuvamo i unaprijeđujemo našu državu prema daljim reformama, demokratizaciji, progresu i evropskoj zajednici. Slaveći 13. jul, mladim generacijama prenosimo tradiciju antifašizma i učimo ih da ostanu vjerne slobodarskoj i antifašističkoj tradiciji”, dodala je.

Ministar kapitalnih investicija Ervin Ibrahimović poručio je da današnji datum snažno simbolizuje borbu za državu i borbu protiv fašizma.

“Kao društvo, imamo posebnu obavezu kada je u pitanju 13.jul 1941. godine, jer su tada svi narodi, bez obzira na vjersku pripadnost, krenuli u oslobodilački pokret i ujedinjeni započeli borbu protiv fašizma, što je bio svojevrstan politički i vojni podvig na evropskom tlu. Zbog mladih, ali i njihove budućnosti, moramo čuvati tekovine 13. jula. Dugujemo veliku zahvalnost našim precima, za ispravne odluke, bez kojih ne bismo uživali u današnjoj slobodi, a kojima su zadivili svijet, podstičući i druge da se suprostave totalitarnoj ideologiji koja je prijetila da ga pokori“, naveo je on.

ibrahimovic

Ervin Ibrahimović

Ibrahimović je podsjetio i da je bošnjački narod u Crnoj Gori bio značajan dio tekovine antifašističkog narodnog ustanka, dajući nesebičan doprinos ideji slobodne Crne Gore, na čijim temeljima je stvarana multietnička i multikulturalna Crna Gora.

“Naša obaveza je da nastavimo da čuvamo i razvijamo poruku antifašizma i da jačamo zajedništvo i multietnički sklad i da zajednički radimo na unaprijeđenju uslova života svih naših sugrađana“, dodao je on.

Predsjednik Opštine Herceg Novi, Stevan Katić građanima Herceg Novog i cijele Crne Gore, uputio je srdačne čestitke povodom 13. jula – Dana ustanka i Dana državnosti.

stevankatic101

Stevan Katić

“Istorija Herceg Novog i Crne Gore bogata je dešavanjima koji su kroz vijekove značili vječitu potrebu naroda za slobodom i pružanje otpora okupatoru. Svaki od tih datuma podsjeća na čojstvo i junaštvo naših predaka, a posebno mjesto pripada 13. julu koji objedinjuje obilježavanje Dana ustanka i Dana državnosti“, kazao je Katić.

Podsjetio je da je prije 82 godine u Crnoj Gori, jedan narod ispunjen slobodarskim duhom zapalio je luču slobode i hrabro ustao protiv fašističkih okupatora.

“Sa ponosom i zahvalnošću sjećamo se njihovih žrtava jer su nam donijeli ono što je najsvjetlije i najznačajnije, a to je sloboda. Na nama je da te tekovine očuvamo, sjećanja njegujemo, prenosimo mlađim generacijama i ostanemo dostojni potomci naših predaka. Neka Trinaesti jul i ideali borbe naših časnih predaka budu podstrek da se borimo za državu jednakosti i slobode, mira i solidarnosti, državu sigurnosti, socijalne pravde, multikulturalnosti i tolerancije, nezavisnih grana vlasti i institucija, državu koja poštuje volju svojih građana, njihova prava i dostojanstvo“, rekao je Katić.

Predsjednik Opštine Kotor, Vladimir Jokić građanima i građankama Crne Gore čestitao je Dan državnosti.

“Trinaesti jul ujedinjuje dva značajna događaja u našoj istoriji – dan kada je Crna Gora 1878. godine na Berlinskom kongresu međunarodno-pravno priznata kao država, i dan kada je 1941. godine crnogorski narod, podigavši ustanak u porobljenoj Evropi, utemeljio antifašistički put, put slobode, pravde i jednakosti, kao temelje današnje države“; naveo je u čestitci.

vladimirjokic

Vladimir Jokić

Predsjednik SO Herceg Novi, Ivan Otović građanima Herceg Novog i Crne Gore uputio je iskrene čestitke povodom 13. jula kojim obilježavamo Dan ustanka naroda protiv okupatora i Dan državnosti.

ivanotovic

Ivan Otović

“Vođeni slobodarskim duhom, naši preci nisu žalili svoje živote kako bi odbranili otadžbinu i donijeli joj slobodu i mir. Na njihove žrtve danas smo podjednako ponosni kao i tog 13. jula 1941. godine kada su ustali protiv fašističkih ideologija i nametnutog ropstva, ali i 1878. godine kada je Crna Gora dobila državno priznanje. Dok odajemo počast hrabrim i časnim precima koji su ispisali istoriju pobjednika, gledajmo u budućnost i radimo zajedno na unapređenju društva, razvijanju tolerancije, njegovanju različitosti, stvaranju dobra za svakog pojedinca jer to je jedini put koji vodi istinskom prosperitetu”, poručio je Otović.

Gradonačelnik Prijestonice Cetinje Nikola Đurašković čestitao je građanima i građankama 13. jul – Dan državnosti Crne Gore.

“Cijenjene Cetinjanke i Cetinjani, uvažene građanke i građani Crne Gore u domovini i dijaspori, upućujem vam najsrdačnije čestitke povodom 13. jula – Dana državnosti Crne Gore! Slaveći današnji praznik prilika je da se podsjetimo dva značajna datuma iz crnogorske prošlosti – 13. jula 1878. godine kada smo na Berlinskom kongresu dobili formalno međunarodno priznanje, i 13. jula 1941. godine koji su velikani svjetske misli ocijenili kao istorijski događaj koji spada među najveće domete slobodarske tradicije 20. vijeka, podsjetio je on.Ovim slavnim datumima“, kaže Đurašković, zavrijedili smo poštovanje velikih sila i aktera svjetske politike, a Crna Gora potvrdila svoje viševjekovno trajanje i pokazala kako se čuva ugled, dostojanstvo i slobodarska tradicija.

djuraskovic11

Nikola Đurašković

“Uz duboko poštovanje prema djelima naših predaka i pijetet prema žrtvama koje opominju da borba za slobodu, jednakost i pravdu nije završena, dužni smo da se snažno odupremo istorijskom revizionizmu, ostajući dosljedni onoj državotvornoj i antifašističkoj vertikali i vrijednosnom sistemu koje ovaj značajan datum simbolizuje i na kome se temelji savremena Crna Gora”, istakao je gradonačelnik Prijestonice Cetinje.

Pokret Preokret čestitao je građankama i građanima Crne Gore 13. jul, Dan državnosti.

Na dan kada je Crna Gora dobila potvrdu nezavisnosti i 63 godine kasnije kada je buknuo opštenarodni ustanak koji je imao dalek odjek u tada porobljenoj Evropi, s ponosom se prisjećamo da je putokaz ka onom kamo trebamo ići postavljen generacijama unazad, podsjetili su iz Preokreta.

Bivši predsjednik Crne Gore Milo Đukanović naveo da je antifašizam neodvojivi dio crnogorskog državnog bića.

djukanovic

Milo Đukanović

On je istakao da je obaveza, dužnost i čast da se brani, afirmiše i osavremenjava antifašizam kao jedna od najvećih tekovina slavne crnogorske istorije.

Predsjednik Socijaldemokrata Crne Gore (SD) Damir Šehović građankama i građanima Crne Gore uputio je čestitku povodom 13. jula – Dana državnosti Crne Gore, koji je ujedno i Dan ustanka i početka borbe protiv fašizma, ističući da su trinaestojulske vrijednosti usmjerile Crnu Goru ka putu borbe za nezavisnost, državni suverenitet i slobodu.

“Danas kada obilježavamo ovaj značajni datum, na talasu trajnih civilizacijskih vrijednosti koje oduvijek odlikuju Crnu Goru i njene građane, i dalje vodimo političku borbu za očuvanje nezavisnosti i slobode, ali što je najbitnije ostajemo trajno opredijeljeni za ideale mira, tolerancije i suživota. Danas je više nego ikad, potrebno da ostanemo usmjereni ka evropskom putu, koji će omogućiti da se Crna Gora razvija u skladu sa visokim evropskim i svjetskim standardima, ali bude dosljedna sebi, svojim građanima, opštem interesu i principima na kojima se zasniva naše državno dostojanstv“, poručio je Šehović.

1668782792damirsehovic18112022dobrilomalidzan2i1280x800

Damir Šehović

On je kazao da uvijek treba isticati ponos jer je crnogorska borba za državnost bila zasnovana na borbi protiv fašizma, pa je tako i antifašizam značajan dio crnogorskog identiteta, ali da savremeno doba zahtijeva otpor prema mnogobrojnim izazovima današnjice koji se nerijetko nalaze pred Crnom Gorom i njenim građanima.

“U bogatoj istoriji naše države 13. jul je svijetli datum koji objedinjuje dva značajna događaja. Trinaestog jula 1878. godine Crna Gora je na Berlinskom kongresu dobila međunarodno - pravno priznanje, definitivno je međunarodno potvrđen državni suverenitet, zahvaljujući dugoj oružanoj i političkoj borbi našeg naroda za očuvanje nezavisnosti i slobode i 13. jula 1941. godine, dan koji nam pokazuje kako se čuva dostojanstvo Crne Gore, dan kada je najmanja država među južnoslovenskim narodima imala hrabrosti da ustane, pruži otpor i pokaže porobljenoj Evropi kojim putem da krene i kako se izboriti u borbi protiv fašizma“, poručio je ministar zdravlja Dragoslav Šćekić.

ministarzdravljaDragoslavScekic600x900

Dragoslav Šćekić

Istakao je da se sa ponosom  sjećajmo naših predaka koji su stvarali državu i koji su se borili za slobodu kao vječnu i neprolaznu vrijednost čovječanstva, a generacijama koje dolaze prenosimo svjedočanstvo o njihovoj hrabrosti, junaštvu, veličanstvenom podvigu i otporu koji su pružili i postali primjer u Evropi i šire, kako se brani i bori za slobodu.

“Uvjeren sam da će nas ovaj veliki datum uvijek opominjati da moramo biti spremni za buduće izazove koje donose dani pred nama i da ćemo upravo zbog toga nastaviti još snažnije i još brže da radimo na napretku Crne Gore, zbog njenih građana i njihovog prosperitetnijeg života“, dodao je Šćekić.

Ministar sporta i mladih Vasilije Lalošević je istakao da naša istorija svjedoči da smo dostojanstveno stajali na braniku očuvanja slobodarskih tekovina.

5283125lalosevicls

Vasilije Lalošević

“Antifašistički pokret simbol je ujedinjenja čitavog naroda, simbol zajedništva i hrabrosti. Tu ideju i danas njegujemo, svjesni da smo ovu zemlju pozajmili od naših predaka. Sa željom da ostanemo dostojni naših predaka i njihovih djela, da u vremenu koje je pred nama ostavimo trag vrijedan pominjanja, čestitam građanima Crne Gore državne praznike“, kazao je Lalošević.

Predsjednik Opštine Šavnik Jugoslav Jakić čestitao je građanima i građankama 13. jul, Dan državnosti.

Arhivajugoslavjakidps

Jugoslav Jakić

“Današnji, istorijski datum spaja dva ključna momenta u istoriji Crne Gore, to su njeno priznanje kao nezavisne države na Berlinskom kongresu 13. jula 1878. i 13. jul 1941. kada se naš narod upisao na jedinu istinsku, slobodarsku putanju antifašizma. Ustanička svijeća naše Crne Gore zapalila je plamen, dala podstrek i snagu velikim silama da krenu u borbu protiv fašizma i zauvijek nas postavila na slobodarski pijadestal  čojstva i junaštva. Obilježavajući ovaj datum čuvamo i prenosimo generacijama koje dolaze istinske vrijednosti našeg naroda kao zalog budućnosti Crne Gore. U ime Opštine Šavnik i u svoje lično ime, svim građankama i građanima Šavnika i Crne Gore želim srećan Dan državnosti!“, istakao je Jakić.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.