Španija: Rekordnih 9,5 tona kokaina zaplijenjeno među bananama; El Mundo: Iza pošiljke stoji Balkanski kartel
Foto: Screenshot

Španija: Rekordnih 9,5 tona kokaina zaplijenjeno među bananama; El Mundo: Iza pošiljke stoji Balkanski kartel

Španske vlasti zaplijenile su skoro 10 tona kokaina, najveću pošiljku droge do danas otkrivenu u toj zemlji. Iza te pošiljke, kako je danas objavio "El mundo", stoji Balkanski kartel. Prema riječima predstavnika policije, niko nije uhapšen ali nije isključeno da će se to dogoditi narednih dana.

"U luci Alhesiras, na jugu zemlje, u srijedu je zaplijenjena najveća pošiljka kokaina u Španiji do danas - 9.436 kilograma", navodi se u zajedničkom saopštenju policije i carine.

Droga je bila "u rashladnom kontejneru iz Ekvadora, sakrivena u sanducima za banane", dodaje se u saopštenju.

Kako je javio "El mundo" iza ove pošiljke stoji Balkanski kartel. Prema ranijim definicijama bezbjednosnih službi i analitičara, Balkanski kartel predstavlja kriminalnu strukturu sastavljenu od državljana Crne Gore, Albanije, Srbije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Sjeverne Makedonije i Hrvatske. 

"Nacionalna policija i Carina zadale su težak udarac Balkanskom kartelu umiješanom u trgovinu kokainom, zapljenom  9.436 kilograma navedene droge. Ovo je najveća količina zaplenjene droge u istoriji Španije. Premašuje 8.700 kilograma 2018. godine, takođe se nalazi u luci Alhesiras i četvrta je ili peta u istoriji EU od kada se ove akcije bilježe", piše "El mundo".

Takozvana operacija "Nano", koja je počela u julu, ostaje u toku i kako su potvrdili pripadnici oba tijela, nema privedenih, iako nije isključeno da će se to dogoditi narednih dana, piše portal.

"Ilegalna roba bila je u kontejneru iz Ekvadora čiji je legalni teret bio 1.080 kutija banana. U svakom od njih bilo je sakriveno oko 15 kilograma droge. Konačna destinacija bila je portugalska luka, iako je trebalo da bude raspoređena u različitim djelovima starog kontinenta, uglavnom u centralnom dijelu, piše u tekstu portala "El mundo".

Vijest o ovoj akciji objavio je i portal sevilla.abc.es.

Kako se navodi, Alberto Morales, glavni inspektor nacionalne policije, istakao je međunarodnu saradnju i podršku mreže tužilaca za borbu protiv droga.

"Ne možemo dati mnogo detalja jer je operacija još otvorena. Postoji više puteva istrage. Glavni krivci nijesu u Španiji već u trećim zemljama o kojima se istraga nastavlja, ali su imali kontakte u Španiji. Trenutno nema pritvorenih, ali radimo na tome“, rekao je Morales. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.