Šefica ECB kolegama oduzela mobilne telefone: Dosta joj je curenja informacija
Kristin Lagard, Foto: Reuters

Šefica ECB kolegama oduzela mobilne telefone: Dosta joj je curenja informacija

Predsjednica Evropske centralne banke (ECB) Kristin Lagard oduzela je kolegama mobilne telefone prije prošlonedeljne sjednice i ukorila ih zbog curenja ključnih informacija u javnost prije donošenja odluka, rekla su Rojtersu dva izvora.

Curenje informacija iz Upravnog savjeta mučilo je i njenog prethodnika Marija Dragija, napominje Rojters, a prenosi N1 Zagreb.

Dvadesetšestorici članova Upravnog saveta rečeno je da predaju mobilne telefone u srijedu, prvog dana sjednice, kada je na dnevnom redu bio izbor Klaudije Buh za glavnu bankovnu supervizorku u ECB-u, rekli su dobro upućeni izvori.

Mobiilni telefoni su im vraćeni nakon što je Buh imenovana za predsjednicu Jedinstvenog supervizijskog odbora, koji nadzire više od stotinu najvećih zajmodavaca u evrozoni, dodali su izvori.

Šefica ECB-a odlučila je da zatraži mobilne telefone kolega zato što se 2018. godine informacija o izboru aktuelnog predsjednika odbora Andree Enrije pojavila u medijima prije zvanične objave, rekli su izvori.

Portparol ECB-a odbio je da komentiriše informaciju o telefonima.

Dan prije sjednice Rojters je ekskluzivno otkrio da će ECB podići ključnu prognozu inflacije, što je utrlo put povećanju kamatnih stopa za još četvrtinu postotnog boda.

Većina ekonomista i trgovaca prognozirala je da ih ECB neće mijenjati, a mnogi su promijenili mišljenje nakon što je Rojters u utorak uveče objavio izvještaj.

Na početku sjednice Lagard je krititikovala curenje informacija, a pridružilo joj se i nekoliko kolega.

Nekoliko nedelja nakon početka mandata 2019. Lagard je na sastanku u Njemačkoj obećala da će više slušati mišljenja članova Savjeta i donositi odluke tek nakon što ih iznesu.

Zauzvrat je od njih zatražila da ih više ne kritikuju nakon objave i da interna neslaganja drže podalje od medija i odlože telefone dok njihove kolege govore.

Takođe je prošle godine utvrdila neformalne smjernice, naloživši članovima Savjeta da neposredno nakon sednice i objave odluka, po pravilu četvrtkom, iznose u javnosti mišljenje većine i da “lična” stajališta zadrže za sebe do idućeg ponedeljka.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.