Šolc: Putin rat u Ukrajini može da završi jednom naredbom
Olaf Šolc

Šolc: Putin rat u Ukrajini može da završi jednom naredbom

Predsjednik Rusije Vladimir Putin može da završi rat u Ukrajini u bilo kom trenutku sa jednom jedinom naredbom, poručio je danas njemački kancelar Olaf Šolc i dodao da u multipolarnom svijetu 21. vijeka nema mjesta za revizionizam i imperijalizam.

Šolc je, govoreći u generalnoj debati na zasijedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija (UN), poručio da sastav Savjeta bezbjednosti ne predstavlja multipolarnu realnost i da Afrika, Azija i Latinska Amerika zaslužuju veću zastupljenost.

Podsjećajući da su prije 50 godina dvije njemačke države pristupile Ujedinjenim nacijama: DR Njemačka i SR Njemačka, Šolc je istakao da je njihovom pristupanju prethodila vizionarska politika detanta.

Od obje države se zahtijevalo da se obavežu da rješavaju sukobe bez sile, da se odreknu svakog revizionizma i da vode spoljnu politiku koja nije ignorisala hladnoratovsku realnost, naglasio je on.

“Zabrana upotrebe sile i dalje ostaje neispunjeno osnovno obećanje UN. Nepovredivost granica i suverenu jednakost država moraju braniti svi u današnjem multipolarnom svijetu. Posebno danas su nam potrebne hrabrost, kreativna energija i volja da popunimo pukotine”, rekao je Šolc.

Svako ko traži red u multipolarnom svijetu mora da počne ovdje u UN, rekao je Šolc i naglasio da je svima u interesu da se osigura poštovanje suvereniteta, teritorijalnog integriteta i političke nezavisnosti zemalja.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.