Ove namirnice najbolji su prirodni izvor gvožđa

Ove namirnice najbolji su prirodni izvor gvožđa

Nedostatak gvožđa u krvi je problem koji muči mnoge. Ako se stalno osjećate umorno i nemate energije, pospani ste, blijedi, teško se koncentrišete i jednostavno nemate energije, svakako bi trebalo da proverite krvnu sliku, jer su to najčešći simptomi nedostatka gvožđa. Takođe, nedostatak gvožđa može dovesti do anemije, koju karakteriše smanjen nivo eritrocita i hemoglobina. Zbog anemije ljekari mogu da prepisuju tablete koje sadrže gvožđe, ali ključna za uspješnu borbu protiv anemije je pravilna ishrana koja uključuje hranu bogatu gvožđem. U nastavku saznajte koji su najbolji prirodni izvori gvožđa.

1. Cvekla

Stara dobra cvekla se s razlogom naziva jednom od najzdravijih namirnica na svijetu. Puna je gvožđa, što je čini odličnom za anemične ljude. To je niskokalorična hrana sa puno vlakana i dobrih proteina, koja nas čini sitima i daje nam energiju.

2. Kupinovo vino

Ovaj napitak se preporučuje kod anemije jer sadrži znatne količine gvožđa i vitamina C, a prema nekim istraživanjima, poboljšava apsorpciju gvožđa i do 300 odsto. U njemu treba uživati umjereno – samo jedan decilitar dnevno biće dovoljan za poboljšanje krvne slike.

3. Sjemenke (bundeva, lan, susam)

Možda niste ni znali da su razna sjemena dobar izvor gvožđa. Zaista ih je lako uključiti u ishranu jer nam mogu poslužiti kao samostalne grickalice ili kao dodatak raznim jelima.

4. Iznutrice

Iznutrice su generalno među najboljim izvorima gvožđa, posebno ako ste sigurni u njihovo porijeklo i kvalitet uzgoja. Pored gvožđa, jetra sadrži razne minerale, proteine i vitamine korisne za naše zdravlje.

5. Crveno meso

Za ljude koji konzumiraju meso i žele da poboljšaju unos gvožđa, teletina i govedina su odličan izbor. Nemasno crveno meso je bogat izvor gvožđa.

6. Pasulj

Pasulj je jedna od najpopularnijih mahunarki na svijetu. Jedemo ga na razne načine, u salatama i čorbi, kao glavno jelo ili kao prilog. Osim što je ukusan, pasulj je koristan i zbog količine gvožđa koju sadrži, otprilike 5,1 mg gvožđa na 100 grama kuvanog pasulja.

7. Leblebija

Leblebija čini čuda za naše varenje, ali i za našu krvnu sliku. Spada u grupu namirnica koje sadrže gvožđe, vitamin C i folnu kiselinu, supstance neophodne za sintezu hemoglobina.

Izvor Mportal

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.